Dojče banka odala “bankarski kartel”

Evropski regulator za zaštitu tržišne konkurencije izrekao je novčanu kaznu bankama Kredi Svis, Kredi Agrikol i Benk of Amerika (BofA).

Kazna je u ukupnom iznosu od oko 28,5 miliona eura (34 miliona dolara) zbog dogovaranja trgovine američkim obveznicama putem četovanja na društvenim mrežama.

Najvišu pojedinačnu kaznu, od 12,6 miliona eura, dobila je Benk of Amerika, švajcarska Kredi Svis je kažnjena sa 11,9 miliona eura, a francuskoj Kredi Agrikol banci je naloženo da plati više od 3,9 miliona eura, izveštava “Blumberg”.

Dojče banka je takođe bila član tog bankarskog kartela, ali je izbjegla potencijalnu kaznu od oko 21,5 miliona eura jer je prva obavijestila EU o nezakonitom ponašanju.

“Trgovci su se dogovarali o trgovinskim strategijama, razmjenjivali osjetljive informacije o cijenama i koordinirali cijene”, navela je Margret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju u današnjoj e-poruci.

Takvim ponašanjem, ove investicionih banke su, prema njenim riječima, ograničile konkurenciju na tržištu na kojem investicioni i penzioni fondovi redovno kupuju i prodaju obveznice u ime svojih investitora i penzionera.

Mada izrečene novčane kazne mogu da naruše reputaciju pomenutih finansijskih kompanija, one su daleko niže od prethodnih kazni za kartelsko udruživanje u EU zbog malog obima trgovanja američkim dolarskim dužničkim hartijama.

Sitgrup, Rojal Benk ov Skotland i JPMorgan Čejs su među pet banaka koje su 2019. godine prihvatile da plate EU kazne u ukupnom iznosu od 1,07 milijardi eura zbog dogovora o strategijama trgovanja devizama, podsjeća “Blumberg”.

Izvor: Bankar.rs

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.