Ni puta, ni vode, a kamoli luksuznog kompleksa “Ritz Carlton Montenegro”

Vlada i Opština Herceg Novi nijesu počeli realizaciju infrastrukturnih projekata (elektro, vodovodna i saobraćajna mreža) na Luštici, iako im je to bila ugovorena obaveza koju je trebalo da ispune do 9. avgusta 2018. godine, dok investitor, koji čini konzorcijum “Northstar” i “Equest Capital Limited Jersey”, još nije započeo grube radove na izgradnji turističkog kompleksa “Ritz Carlton Montenegro” na hercegnovskom poluostrvu Luštica.

To pokazuje Vladin izvještaj o realizovanim investicijama za ovaj kompleks za period od 1. decembra 2019. do 30. novembra 2020. godine, koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Vlada je u septembru 2009. godine sa ovim konzorcijumom potpisala ugovor o dugoročnom zakupu oko pola miliona kvadrata državnog zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom. Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti, ali do danas realizovanje te investicije nije počelo.

Drugim aneksom, koji je predložen 2017. godine, vrijednost investicije prve faze smanjila se sa 141,8 miliona eura na 80 miliona, sa rokom investiranja u narednih pet godina, a konstatovano je da “ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora”.

Saglasnost Oraskoma

Tim aneksom, Vlada i Opština Herceg Novi su se obavezale da će u roku od šest mjeseci od uplate prvog dijela avansne zakupnine otpočeti izgradnju infrastrukture do mjesta gdje je planirana izgradnja. Kako je investitor uplatio avansnu zakupninu od dva miliona eura još u februaru 2018. godine rok za Vladu i Opštinu je istekao.

U izvještaju je konstatovano da infrastrukturne aktivnosti koje se tiču počinjanja postupka eksproprijacije i raspisivanja tendera za izbor izvođača radova za elektro, vodovodnu i saobraćajnu mrežu do lokacije gdje će se graditi kompleks u proteklom periodu nisu realizovane, te da su uslovljene prethodnim završetkom projektovanja infrastrukturnih objekata na poluostrvu Luštica.

U izvještaju se navodi da je projektna kompanija za putnu infrastrukturu “Profil Ing”, koju ju je Opština Herceg Novi odabrala kao najpovoljnijeg izvođača, istakla problematičnim to što bi nova saobraćajnica prolazila kroz kompleks “Luštica Bay”, čemu se protivio investitor tog projekta švajcarsko-egipatski konzorcijum Oraskom. Uz velika kašnjenja projektant je izradio alternativnu trasu puta uz saglasnost predstavnika “Luštica Bay”, i opština Tivat i Herceg Novi.

Dodaje se da je veći dio projekta nove lokalne saobraćajnice na Luštici završen i predat na reviziju, a da bi kompletno projektovanje trebalo da bude gotovo najkasnije do 1. maja 2020. godine, te da bi nakon toga uslijedilo raspisivanje tendera za izvođenje radova na izgradnji nove saobraćajnice na Luštici.

Nakon što je revizija glavnog projekta izgradnje vodovodne infrastrukture završena, tenderi za izvođača radova još nisu objavljeni.

“Ta informacija je potvrđena i od strane Opštine Herceg Novi, od koje smo informisani da se privode kraju aktivnosti na nepotpunoj eksproprijaciji, odnosno pribavijanju saglasnosti vlasnika privatnih parcela preko kojih prolazi vodovod”, navodi se u izvještaju.

Ubrzati donošenje HIA studije

Obaveza investitora iz drugog aneksa je da minimalna investiciona obaveza bude 80 miliona eura za prvu fazu projekta i još 130 miliona nakon što se završi minimalna investiciona obaveza. Oni su do sada uplatili gotovo četiri miliona eura za zakup zemljišta na deset godina, odnosno do 26. avgusta 2023. godine, kao i dva miliona avansne zakupnine, međutim radovi na izgradnji kompleksa ni nakon skoro osam godina od pravosnažnosti ugovora nijesu počeli. Ulaganja investitora do 1. juna prethodne godine iznosila su 4,374 miliona eura a odnosila su se na projektne aktivnosti, a ukupna ulaganja u 2020. godinu su procijenjena na 8,336 miliona eura.

U izvještaju se navodi da je “Northstar” istakao da „značajno kašnjenje donošenja HIA (pojedinačna procjena uticaja na kulturnu baštinu) studije utiče na završetak procesa projektovanja i na datum početka izgradnje kompleksa, što investitora dovodi u situaciju da zbog ugovornih obaveza trpi ozbiijne ugovorne kazne”, te da očekuju logističku pomoć od Vlade kako bi se završila ova aktivnost.

Shodno obavezama konzorcijuma prema hotelskoj grupaciji “Marriot” plan otvaranja rizorta definisan je za ljeto 2023. godine.

Predviđeno je bilo da tokom marta prethodne godine bude započeta gradnje dvije pokazne hotelske sobe i vile, te da do kraja prethodne godine budu započeti radovi na preostalom dijelu kompleksa, ali da ih je u tome spriječila pandemija koronavirusa.

Iz kompanije Northstar su istakli da je u toku izrada glavnog projekta koji se odnosi na hotel sa 120 smještajnih jedinica, brendirani depadansi (113 smještajnih jedinica), brendirane vile (13 jedinica), Ritz Carlton Club, Ritz Carlton Lounge, Teens i Kids Club, kao i specijalizovani restorani na samoj obali u funkciji hotelskih operacija.

Nedavno je Savjet za privatizaciju podržao predlog da se formira međuresorski operativni tim koji će ubrzati rješavanje konkretnih problema i prevazilaženje administrativnih barijera u realizaciji turističkog kompleksa “Ritz Carlton Montenegro”, te je je ocijenio neprihvatljivim kašnjenje početka realizacije projekta zbog toga što “državni i opštinski organi u prethodnom periodu nijesu izvršili efikasno i blagovremeno preuzete obaveze”.

Vladin Savjet za privatizaciju nedavno je podržao predlog da se formira međuresorski operativni tim koji će ubrzati rješavanje konkretnih problema i prevazilaženje administrativnih barijera u realizaciji turističkog kompleksa ‘Ritz Carlton Montenegro’”

Izvor: Vijesti.me

Check Also

“Povećanje plata zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto ako se usvoji zakon o budžetu”

Predstavnici Ministarstava održali su pres konferenciju povodom povećanja zarada u zdravstvu. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *