Evropski parlament potvrdio trgovinski sporazum o Bregzitu

Dodajte komentar

Evropski parlament odobrio je trgovinski sporazum EU sa Velikom Britanijom nakon Bregzita, pokazuju jutros objavljeni rezultati glasanja.

EP je sinoć izglasao taj sporazum sa 660 glasova poslanika, njih pet je bilo protiv, a 32 uzdržana od 697 prisutnih.

Predsjednik EP-a David Sasoli pozdravio je sinoć glasanje o “najambicioznijem sporazumu koji je ikada EU zaključila sa nekom zemljom”.

Sporazum je već ratifikovala Velika Britanija i uslovno je stupio na snagu do prihvatanja u Evropskom parlamentu.

Evropski parlament je pored glasanja o sporazumu usvojio neobavezujuću rezoluciju u kojoj poslanici ocjenjuju Bregzit “istorijskom greškom”.

Tim glasanjem završava se četiri godine pregovora i debata o odlasku Britanije nakon 47 godina članstva u Uniji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je zeleno svjetlo Evropskog parlamenta, poručivši u twittu da je njegovo sprovođenje presudno.

Velika Britanija je izašla iz članstva EU 30. januara prošle godine, ali potpuna odvojenost od bloka počela je nakon okončanja prelaznog perioda 31. decembra.

London od tada više nije u obavezi da poštuje evropske zakone i regulative.

Zvanični naziv dogovora je Sporazum o trgovini i saradnji /TCA/ i predviđa nulte carine i nulte kvote na robu kojom se trguje između evropskog bloka i Britanije.

Boris Džonson pozdravio usvajanje trgovinskog sporazuma u EP

Britanski premijer Boris Džonson pozdravio je kao “posljednju etapu na dugom putu” glasanje Evropskog parlamenta o trgovinskom sporazumu između EU i Velike Britanije nakon Bregzita.

Sporazum koji je postignut krajem decembra i koji se već privremeno primjenjuje od početka godine, “donosi stabilnost našem novom odnosu sa EU kao vitalnim trgovinskim partnerima i bliskim saveznicima”, saopštio je britanski premijer.

(CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *