Evropa spušta cijenu struje

Dodajte komentar

Podaci o cijenama električne energije u državama Evropske unije, ali i zemljama koje su kandidati za prijem ukazuju da korišćenje uglja za proizvodnju struje počinje da bude opterećujuća stavka za sve koji nisu u mogućnosti da se u velikoj mjeri preorijentišu na druge izvore energije. Razlog tome su galopirajući rast taksi za emisiju CO2 koje se plaćaju u slučajevima dobijanja energije iz tzv. ”prljavih” izvora.

Upravo objavljeni podaci Eurostata pokazuju da je od 39 država u kojima Evropski statistički zavod prati kretanje cijena električne energije, čak u njih 20 u prethodnom periodu došlo do pada cijena. U još četiri države povećanja nisu prešla dva odsto. Na nivou Unije, cijena kilovata pala je u proseku za 1,7 odsto.

Struja je najviše pojeftinila građanima Holandije – čak za 33,8 odsto na godišnjem nivou, Kipra – 24,1 odsto i Švedskoj 19,9 odsto.

Cijena električne energije za domaćinstva

Švedska proizvodnja struje se zasniva uglavnom na obnovljivim izvorima i nuklearnoj energiji, kao i na energiji dobijenoj od sagorijevanja otpada, odnosno gasa koji se od otpada proizvodi. Sličnu strukturu proizvodnje električne energije imaju i Holanđani. Nuklearna energija je izvor proizvedene struje u nešto više od tri odsto slučajeva, a vjetar i solarna energija oko 14 odsto. Preostali, nedostajući deo električne energije proizvodi se uglavnom od gasa, piše Biznis.rs.

U prethodnoj godini najviše je poskupila struja za domaćinstva u Poljskoj – 14,1 odsto. Iako se u ovoj zemlji dio struje proizvodi iz snage vjetra i sunca, preovlađujuća je, ipak, proizvodnja iz uglja. Zatim sledi Turska, sa poskupljenjem od 10,6 odsto.

 Taksu na emisiju CO2 još uvjek plaćaju samo članice Evropske unije i ona iznosi oko 25 eura po toni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *