Banjalučka Komercijalna banka se spaja sa NLB bankom

Dodajte komentar

Komercijalna banka Banjaluka biće spojena sa sestrinskom bankom NLB Banjaluka, a očekuje se da će proces integracije trajati do kraja ove godine, potvrdili su za portal Capital.ba u slovenačkoj Novoj Ljubljanskoj banci.

NLB grupa je prošle godine kupila Komercijalnu banku Beograd koja je bila u većinskom državnom vlasništvu, a nakon toga preuzela i upravljanje tom i kćerkama bankama u Banjaluci i Podgorici.

„Projekat udruživanja NLB Banke Banjaluka i Komercijelne banke Banjaluka je već započet, kao i projekat spajanja banaka u Crnoj Gori. Na nivou obje banke formirane su zajedničke radne grupe i kolege aktivno rade na usklađivanju procesa sa standardima NLB Grupe i na definisanju novih procesa. Očekujemo da će proces integracije trajati do kraja ove godine, a da će se konačno spajanje dvije banke izvršiti zajedno sa operativnom integracijom“, kazali su u NLB Ljubljana za CAPITAL.

Banke će, kako navode, do konačnog, pravnog spajanja raditi kao odvojene samostalne banke, a u skladu sa već dogovorenim cilјevima za 2021. godinu.

Naglasili su da proces integracije neće uticati na klijente ovih banaka.

„Svoje depozite, kredite i račune će nastaviti da koriste pod istim uslovima, a kao dodatnu vrijednost navodimo i mogućnost besplatnog korištenja još šire mreže bankomata NLB i KB banke u našoj zemlji, uključujući i podizanje gotovine na ovim bankomatima u drugim zemljama u regionu“, dodali su u NLB grupi.

Istakli su da su posvećeni izgradnji moderne, digitalizovane i efikasne banke, ali da se može očekivati i određena optimizacija poslovanja, u skladu sa trendovima u bankarskoj industriji, a koja će biti usklađena sa promjenama potreba klijenata.

„Naš poslovni model će se prilagođavati zahtjevima tržišta, što će podrazumijevati i postepeni proces optimizacije. Kao odgovoran poslodavac, NLB Grupa veliku pažnju posvećuje odnosu prema zaposlenima. Pripremlјen je precizan i transparentan plan integracije za zaposlene u obje banke, koji će sa velikom pažnjom koordinisati Odjeljenje za ljudske resurse“, naveli su u banci i dodali da vjeruju da će integracija Komercijalne banke i NLB banke dovesti do osnaživanja pozicije NLB Grupe na tržištu Republike Srpske.

CAPITAL je ranije objavio da je Skupština akcionara „Komercijalne banke“ Banjaluka smijenila predsjednika i članove Nadzornog odbora (NO) banke i imenovala nove od kojih je većina iz NLB grupe.

Objavili smo i da je Skupština akcionara Komercijalne banke Banjaluka, neposredno pred odluku o prodaji banke, donijela odluku o isplati bonusa članovima uprave iz neraspoređene dobiti od ukupno 432.333 KM za period od 2016. do 2018. godine.

Bivši članovi Uprave i menadžmenta Komercijalne banke tužili su banku jer nisu dobili dio četvorogodišnjeg bonusa.

Podsjećamo, NLB Grupa je krajem prošle godine završila preuzimanje Komercijalne banke, čime je realizovan kupoprodajni ugovor, zaključen sa Republikom Srbijom 26. februara 2020. godine.

Konačna kupoprodajna cijena iznosila je 394,7 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *