Albanija gradi najveću plutajuću fotonaponsku elektranu na zapadnom Balkanu

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobriće zajam od 9,1 miliona eura albanskom državnom elektroenergetskom preduzeću Korporata Elektroenergjitike Shqiptare (KESH) za izgradnju plutajuće fotonaponske elektrane.

Zajmom, koji će se komercijalno odobriti namjenskom mehanizmu koji je KESH osnovao u svrhu projekta, će se finansirati izgradnja plutajuće solarne farme snage 12,9 MW, prve plutajuće fotonaponske elektrane ove veličine u Albaniji i zapadnom Balkanu a ujedno će se doprinijeti i komercijalizaciji KESH-a.

Postrojenje će se nalaziti na površini KESH-ovog rezervoara hidroelektrana Vau i Dejes, u sjevernom dijelu zemlje.

Novo energetsko postrojenje doprinijet će da KESH postane otporniji na klimatski izazvane rizike u odnosu na hidrologiju i sezonalnost, rekao je EBRD.

KESH posjeduje i upravlja s tri velike hidroelektrane ukupnog kapaciteta 1.350 MW koje proizvode gotovo 70% albanske električne energije.

Banka je primijetila da se projekat također poklapa sa širom ambicijom Albanije da razvije svoj solarni kapacitet, što je rezultiralo sa dva uspješna projekta koje takođe podržava EBRD: projekt Karavasta od 140 MW i projekt Spitalle od 100 MW.

“Projekat je izvanredan zbog svoje inovativne tehnologije, pozitivnog uticaja na okolinu i komercijalne logike. Također ima potencijal da se replicira u širem regionu zapadnog Balkana, koji ima mnogo hidroelektrana”, kazao je Francesco Corbo, regionalni šef EBRD-a za energetiku za Zapadni Balkan, prenosi BitnisInfo.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *