Agencija za nadzor osiguranja uspješno realizovala planirane aktivnosti u 2020. uz pozitivan finansijski rezultat

Savjet Agencije za nadzor osiguranja, na danas održanoj 329. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta Uroš Andrijašević između ostalog utvrdio je Prijedlog finansijskih izvještaja sa izvještajem o radu Agencije za 2020. godinu, saopšteno je iz ove Agencije.

Kako se navodi u saopštenju, Agencija za nadzor osiguranja je tokom 2020. godine sprovodila aktivnosti sa ciljem zaštite interesa osiguranika i drugih korisnika osiguranja, obezbjeđenja stabilnosti i razvoja djelatnosti osiguranja zasnovanog na zdravoj konkurenciji i jednakim uslovima poslovanja.

“U uslovima epidemije COVID-19, Agencija je sa posebnom pažnjom pratila uticaj rizika epidemije na poslovanje subjekata nadzora na tržištu, u cilju preventivnog djelovanja usmjerenog na obezbjeđivanju stabilnosti tržišta osiguranja i zaštite interesa osiguranika i drugih korisnika osiguranja. Agencija je u martu 2020. godine formirala međusektorski Tim za djelovanje u vanrednim situacijama (Krizni tim) koji je tokom izvještajnog perioda intenzivno komunicirao sa društvima za osiguranje, analizirao podatke o njihovom poslovanju, te sagledavao efekte epidemije na stabilnost, pravilnost i zakonitost poslovanja subjekata nadzora”, ističu iz Agencije.

Dodatno poručuju da je Agencija društvima za osiguranje izrekla ukupno 11 mjera nadzora, od kojih 6 rješenja o izricanju mjere nadzora i pet mjera upozorenja. Društva za osiguranje su postupila po svim dospjelim nalozima iz izrečenih mjera nadzora.

“Agencija je društvima za zastupanje i posredovanje u osiguranju izrekla ukupno 10 mjera nadzora od kojih je sedam rješenja o izricanju mjere nadzora (šest društvima za zastupanje u osiguranju i jednu društvu za posredovanje u osiguranju) i tri mjere upozorenja (dva društvima za zastupanje u osiguranju i 1 društvu za posredovanje u osiguranju)”, naglašavaju.

Agencija za nadzor osiguranja je, dodaju, i pored otežanih uslova rada usljed epidemije COVID-19, tokom 2020. godine realizovala planirane aktivnosti u definisanim rokovima.

“Nezavisnom revizijom finansijskih izvještaja Agencije potvrđena je istinitost i objektivnost finansijskog stanja prikazanog u izvještajima. Agencija je u 2020. godini ostvarila poslovni prihod u iznosu od 967.233 eura ili 7,9 odsto više u odnosu na 2019. godinu, dok su rashodi u istom periodu iznosili 786.660 eura i bili su za 19,4odsto niži od planiranog iznosa i za 4,5 odsto niži u odnosu na 2019. godinu. Iskazani pozitivni poslovni rezultat u iznosu od 180.628 eura u 2020. godini značajno je iznad Plana (rezultat prema Finansijskom planu je iznosio 5.057 eura)”, zaključuju u saopštenju.

Check Also

Kompanija MTEL apsolutni lider u telekomunikacijama u Crnoj Gori

Kompanija MTEL 15 godina rada proslavlja uz poslovne rezultate koji pokazuju da su proteklih osam …

Leave a Reply

Your email address will not be published.