Smiling businesswoman looking down at cell phone in cafe window

Potrošači u Crnoj Gori putem interneta najviše naručuju garderobu

Kupovina garderobe na vrhu je liste omiljenih proizvoda koje građani Crne Gore poručuju i plaćaju putem interneta. Potrošači uglavnom naručuju proizvode putem pametnih telefona (68 odsto), 22 odsto njih to čini preko laptop računara, dok svega 7 odsto korisnika kartica praktikuje kupovinu putem desktop računara.

Na drugom mjestu, odmah nakon odjeće, građani su najviše zainteresovani za  naručivanje hrane putem aplikacija za dostavu, a petina ispitanika istakla je da u najvećoj mjeri kupuje elektronske uređaje. Ove podatke pokazalo je regionalno istraživanje kompanije Visa[1].

Garderoba je prvi najpopularniji proizvod i u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, izuzev Bosne i Hercegovine, gdje zauzima drugo mjesto. U većini zemalja regiona poručivanje hrane nalazi se tek između četvrtog i šestog mjesta.

Za većinu, ključne prednosti online kupovine pametnim telefonima su praktičnost (61 odsto), jednostavnost u odnosu na druge opcije (42 odsto) i brzina (30 odsto). Pritom, 28 odsto ispitanika smatra da plaćanje pametnim telefonima pruža personalizovane preporuke, kao i specifičan sadržaj na osnovu lokacije korisnika.

 Drago mi je što u Crnoj Gori i cijelom regionu postoji izražena svijest o internet kupovini, kao i da potrošači cijene personalizovane ponude koje su omogućene razvojem e-trgovine. Upravo je e-trgovina širom svijeta doživjela procvat i uticala na digitalnu transformaciju brojnih preduzeća i kategorija u maloprodaji, što utiče i na naše svakodnevne navike, kao što su načini na koje nešto kupujemo. To vidimo i po rezultatima ankete koju smo sproveli, a koja je pokazala da građani sve više koriste pametne telefone prilikom plaćanja, jer im to donosi brojne benefite, pre svega brzinu, efikasnost i sigurnost”, rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Kada je riječ o učestalosti kupovine putem interneta, više od četvrtine ispitanika nabavlja proizvode i usluge nekoliko puta mjesečno, dok 72 odsto namerava da koristi pametni telefon za nabavke u budućnosti.

Na sve brže i lakše prihvatanje inovativnih metoda plaćanja najčešće je uticalo pozitivno lično iskustvo (63 odsto), dok su preporuke prijatelja na drugom mjestu (37 odsto), a 29 odsto ispitanika ističe da na njihov izbor utiču iskustva članova porodice.

Uprkos različitim navikama, istraživanje otkriva da kupci iz regiona pokazuju sličnu spremnost za usvajanje savremenih tehnologija.

[1]    “Biram digitalno” je regionalno istraživanje kompanije Visa o percepciji mobilnih plaćanja. Realizovano je na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije tokom februara i marta 2021. godine na uzorku od 2.750 korisnika kartica.

Check Also

MMF odobrio najveću tranšu ikada iz svojih rezervi: Najviše opet najbogatijim zemljama

Bord guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je najveću alokaciju Specijalnih prava vučenja (SDR) ikada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *