Gubitak Aerodroma 13 miliona eura

Dodajte komentar
Aerodrom Tivat

Aerodromi Crne Gore (ACG) koji su prošlu godinu završili sa gubitkom od 13 miliona eura na pragu ljetnje sezone nalaze se u ozbiljnim finansijskim problemima, duguju četiri miliona za poreze i doprinose, pravosnažno dobili 9,4 miliona eura u sporu sa bivšim nacionalnim avio-prevoznikom Montenegro Airlinesom (MA), ali taj novac Vlada za sada ne želi da im isplati iz državnog budžeta, dok javni izvršitelj nije pokrenuo prinudnu naplatu.

Uz to, državna firma ima zarobljeno tri miliona sa računa u Atlas banci u stečaju i taj novac je sada izdvojen na računu u Centralnoj banci (CBCG) i ne može da se koristiti do završetka sudskog postupka.

V.d. izvršnog direktora Ana Lončarević juče je podnijela ostavku, nepunih 20 dana nakon što je izabrana na tu poziciju zbog, kao je obrazložila, “nepremostivih razlika sa nadležnima oko načina i organizacije poslovanja ACG”.

Ostavci je prethodilo njeno pismo ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću u kome je navela da se ACG nalazi u finansijskim problemima i da, ako ne dobiju pomoć, mogu biti zatvoreni za saobraćaj uoči sezone 2021. godine, čime bi se urušila crnogorska privreda.

Ona je u pismu navela da je zajedno sa Odborom direktora upoznala Ministarstvo sa pravosnažnim presudama koje su dobili protiv MA i drugim problemima sa kojima se ova državna firma suočava od izbijanja pandemije. Ona je saopštila i da su nakon toga pisali potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i ministru finansija Milojku Spajiću, a sve u cilju da se, kako je kazala, zbog nedostatka novca ACG ne zatvore uoči početka ovogodišnje ljetnje sezone.

Iz Odbora direktora ACG juče su poručili da žale zbog ostavka Lončarevićeve, ali istovremeno i razumiju njenu odluku jer su nakon postavljenja koje se desilo prije nekih mjesec dana zatekli isto što i ona, a to je pustoš.

“Svjesni smo da je poslije DPS-SD hobotnice koja je za sobom svuda, pa i na aerodromima, ostavljala pustoš, teško ostvariti rezultat, ali razočaraćemo sve dušebrižnike, jer smo kao Odbor spremni da se potpuno predamo za ono što se od nas očekuje. To je dizanje na noge jednoga od stubova države Crne Gore, koji je prethodna vlast dovela u stanje borbe za opstanak. Bivši menadžment je po dolasku na čelo firme zatekao 25 miliona eura, da bi mi danas bili u situaciji da poslujemo sa minusom od 13 miliona eura, u jeku pandemije primali su se radnici, a Aerodromi nisu imali nikakve prihode”, rekao je “Vijestima” član Odbora direktora Branko Vuković.

Iz koordinacionog odbora sindikata ACG su kazali da su iznenađeni onim što je Lončarovićeva saopštila, te da su uvjerni da je u ovom kratkom periodu imala iskrenu namjeru da preduzme sve što može da održi stabilnost poslovanja i primanja u aktuelnoj krizi.

“Situacija u kojoj se ignorišu problemi i ne traže se načini za prevazilaženje poteškoća u poslovanju zbog kojih će sasvim evidentno nastupiti moguće i nesagledive negativne posledice po buduće poslovanje i održivost ACG mora imati epilog u nečijoj odgovornosti”, istakli su iz Sindikata, uz poruku da Lončarevićeva ima njihovu podršku.

Pozvali su resorno ministarstvo da odgovori koji je način za prevazilaženje finansijskih problema, ako to nije prinudna naplata.

Aerodromi Crne Gore u problemima su bili i bez pandemije korona, zbog loših odluka bivšeg menadžmenta. Kako je revizor nedavno utvrdio kompanija će izgubiti sudske sporove sa svojim radnicima od najmanje 14,1 milion eura zbog pogrešno obračunatih zarada za period od avgusta 2008. do decembra 2018. godine. Gubici mogu biti i veći jer tada još nijesu bili okončani sudski sporovi sa 239 radnika. Revizor je utvrdio i veliki broj propusta u radu bivše uprave i bivšeg direktora Danila Orlandića.

Neprihvatljiva gotova kadrovska rješenja za izbor saradnika

U ostavci je Lončarevićeva, između ostalog, navela da se kao nestranačka ličnost prihvatila pozicije v.d. direktora u najtežem trenutku za firmu i da je očekivala pomoć nadležnih.

“Kada sam prihvatila predlog za imenovanje, dobila sam garancije da ću u funkciji organizovanja svog posla i što efikasnijem rukovođenju kompanijom, u skladu sa dugogodišnjim iskustvom u firmi, biti najpozvanija da formiram svoj tim. Međutim, dobili smo već pripremljena kadrovska rješenja ministarstva, što je za mene neprihvatljivo. To naročito imajući u vidu da je, između ostalog, predlog ministarstva da najbliži saradnici v.d. izvršnog direktora budu ljudi koji su u menadžmentu od osnivanja kompanije”, piše u ostavci.

Razlozi za ostavku su i nepostojanja jasnog koncepta daljeg razvoja ACG od strane nadležnih, miješanja u nadležnosti v.d. izvršnog direktora i kadrovsku politiku…

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *