Danski ugostitelji nude testiranje i u kafiću

Dodajte komentar
Kopenhagen

Danska, koja trenutno ima treću najnižu stopu zaraze i smrtnosti u Evropi, još od prošle srijede vratila se normalnijem životu. Većina učenika ponovno je u školskim klupama.

Mlađi od 18 mogu na treninge u zatvorenom, a navijači na tribine stadiona. Ponovo su otvoreni i muzeji, biblioteke, trgovački centri, restorani i kafići… Ugostitelji na kreativne načine pokušavaju da privuku goste.

Kafić u centru Kopenhagena nudi primamljiv paket. Za 149 danskih kruna (20 eura) testiranje na COVID antigenskim testom, pa ispijanje piva dok pola sata čekaju na rezultat testa. Za mnoge je to bolja opcija od čekanja i do sat i po, u redu dugom nekoliko stotina metara, na uobičajenom mjestu za testiranje.

Bez negativnog testa na COVID ne starijeg od 72 sata, potvrde o vakcinisanju ili one o prisutnosti antitijela, ne može se inače u danske restorane. Obvezna je rezervacija stola unaprijed. Hrana se ne poslužuje poslije 22 sata, a zatvara se u 23.

Svakoga dana u Danskoj se testira oko 200 hiljada ljudi ili 4 posto populacije. Masovno i kontinuirano testiranje, kao i brzo vakcinisanje, omogućilo je uostalom brže otvaranje od očekivanoga, i za nekoliko nedjeljaranije, prenosi HRT.

Izvor: HRT/SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *