Francuze i dalje interesuju aerodromi

Dodajte komentar

Francuska kompanija Aeroports de Paris i dalje je zainteresovana za uzimanje crnogorskih aerodroma pod koncesiju, kazao je u razgovoru za Dnevne novine predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Rajko Uskoković.

Ta firma upravlja aerodromom “Šari de Gol” koji je drugi najprometniji aerodrom u Evropi, a sedmi u svijetu.

“Aeroports de Paris, koji je učestvovao u tenderu za koncesiju crnogorskih aerodroma, i dalje je zainteresovan”, potvrdio je Uskoković.

Odluku o davanju aerodroma Podgorica i Tivat u zakup na 30 godina donijela je prethodna vlast prije tri godine. Predstavnici tadašnje vlade procijenili su da će odabrani ponuđač za 30 godina uložiti najmanje 200 miliona eura u crnogorsko preduzeće. Ipak, nova vlast saglasna je da aerodromi treba da ostanu u državnom vlasništvu.

Predsjednik Udruženja je ukazao i da francuska firma Veoila namjerava da učestvuje na tenderu za tretman otpadnih voda, Schneider Electric želi plasirati proizvode na energetsko i elektronsko tržište u Crnoj Gori.

“Vinci je zainteresovan za građevinske projekte kao i Bouygues, dok nekoliko francuskih turoperatora čeka bolje dane za turizam. Tu je i Transavia koja godinama održava direktne letove na relaciji Pariz Tivat”, naveo je Uskoković, dodajući i da su ekspertske institucije zainteresovane da pomognu u dobijanju projekata iz EU fondova.

Sanacija i remedijacija toksičnog zemljišta grita u brodogradilištu u Bijeloj, vrijedna oko 23 miliona eura, povjerena je francuskoj firmi Valgo.

“Saniranje i ekološke rekonstrukcije industrijskih terena su oblasti za koje će biti interesovanja iz Francuske. To se odnosi i na konsalting i ekspertske usluge. Investiranje u održive projekte ekološkog turizma, poljoprivrednu djelatnost i IT sektor su glavne tačke interesovanja francuskih privrednika”, istakao je Uskoković.

Među značajnim francuskim firmama su, kako je naveo Uskoković, Ingeurope, Gerflor, Samsci, Egis, Eco Resort, Gebba, HPC AG, MTO Travel, Jlroch, Bois 39, Trek Adria, Servair, Nav Blue, dok iz regiona djeluju Veolia, Vinci, Schneider Electric, Suez, Safege, Akuoenergy, Alstrom, ADP.

“Mnoge od tih kompanija su u svom domenu poslovanja visokorangirane evropske kompanije”, precizirao je Uskoković.

Glavne djelatnosti tih firmi su, kako je objasnio, zaštita životne sredine, supervizija auto-puta, farmacija, elektroindustrija, energija, turizam, građevinarstvo, upravljanjem aerodromima i hotelijerstvo.

Uskoković je podsjetio i da je banka Societe Generale nedavno napustila region i Crnu Goru, nakon što je kupio OTP i pretvorio njene filijale u CKB.

On je rekao i da su Francuzi, zbog prirodnog energetskog potencijala Crne Gore, zainteresovani i za ulaganja u obnovljive izvore energije. Tome svjedoči Akuo Energy koji je vlasnik jednog dijela akcija vjetroparka Krnovo.

Investiciono-razvojni fond (1RF) prošle nedjelje je potpisao 50 miliona eura vrijedan sporazum sa Francuskom razvojnom agencijom (AFD). Uskoković je ocijenio da je riječ o važnom kreditu koji će pomoći Crnoj Gori u borbi protiv korona krize.

“Sredstva će se, preko IRFa, dodjeljivati održivim i rentabilnim projektima. Ovo je jedinstvena šansa za crnogorska preduzeća i udruženja da apliciraju uz vrlo povoljne uslove”, istakao je Uskoković, dodajući da se Crna Gora, poslije dužeg vremena, oslanja na zapadni kapital i iskustvo.

On je istakao i da se Francuska, kao zemlja koja nosi ideju ujedinjene Evrope i Evropske unije, kroz različite projekte vraća na Balkan.

“Koristeći svoju razvojnu agenciju, AFD će plasirati oko milijardu eura na tržišta bivše Jugoslavije i Balkana”, naglasio je Uskoković.

Dio programa čini i bespovratnih 400.000 eura za podršku zelenim i klimatskim projektima.

“Da bi se apliciralo za te projekte biće potrebni iskustvo i ekspertiza koju posjeduju francuske kompanije i konsultanti. Cilj ovog granta je da se pripreme i izrade održivi projekti neophodni za funkcionisanje energetskog sistema. Uklađivanje sa normama EU koje se tiču zaštite životne sredine i klimatskih promjena neophodno je, kako bi se Crna Gora pridružila evropskoj porodici”, zaključio je Uskoković.

Turizam i trgovina da budu dopunske djelatnosti

Na pitanje u koje sektore Crna Gora treba da ulaže kako bi se oporavila od korona krize, Uskoković poručuje da se teško može dugoročno živjeti od turizma i trgovine. Zbog toga, kako je naveo, treba ulagati u poljoprivredu, inovativne tehnologije, obnovljive izvore energije, upravljanje otpadom.

“U te djelatnosti treba da ulaže Crna Gora u narednom periodu kako bi se standard njenih građana približio evropskim normama. Te privredne grane treba da budu nosilac, a turizam i trgovina dopunske djelatnosti koje omogćavaju bolji životni standard”, ukazao je Uskoković.

U Crnoj Gori djeluje 19 francuskih firmi

Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća formirano je krajem 2017. godine pod okriljem Ambasade Republike Francuske u Crnoj Gori.

Prema riječima Rajka Uskokovića, cilj Udruženja je da bude veza privredne saradnje između dvi je zemlje.

“Danas brojimo 45 članova od kojih su 19 francuske kompanije. Od tih 19, 14 kompanija imaju predstavništva u Crnoj Gori, dok su ostale bazirane u regionu i tako djeluju na crnogorskom tržištu”, naveo je Uskoković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *