Danas slijeću prvi ruski turisti

1 komentar

Avion kompanije Ural Airlines sjutra će, nakon dužeg vremena, dovesti ruske turiste u Crnu Goru.

Iz Aerodroma Crne Gore Pobjedi je saopšteno da je tivatskom aerodromu potvrđen za sjutra let iz Moskve, kompanije Ural Airlines.

“Vjerujemo da će dolazak ruskih turista, nakon dužeg vremena, veoma povoljno uticati na predstojeću sezonu i dati novi vjetar u krila i ostalim ruskim kompanijama”, kazali su iz Aerodroma.

Kako su naveli, na crnogorske aerodrome u naredim mjesecima slijetaće i avioni iz Rusije, Ukrajine, Švajcarske, Luksemburga, Poljske, Češke.

Projekcije Aerodoma su da će ove godine podgorički aerodrom ostvariti 50 odsto prihoda u odnosu na rekordnu 2019. godinu, dok očekuju da će tivatski biti na nivou od 60 odsto.

Iz Aerodroma su podsjetili da je pandemija koronavirusa razorno djelovala na svjetsku avio-industriju i drastično smanjila broj letova u svim zemljama koje su njime pogođene.

“Isto je zadesilo i Crnu Goru pa, iako ne možemo uticati na spoljašnje okolnosti, pokušavamo da uradimo što je do nas, pregovaramo sa avio-kompanijama da opet lete ka našoj zemlji i neke od njih saobraćaju već mjesecima”, rekli su iz Aerodroma.

Na podgorički aerodrom trenutno dolaze avio-kompanije iz Beograda (Air Serbia), Istanbula (Turkish Airlines), Beča (Austrian Airlines), Dortmunda (Wizz Air), Luksemburga (Lux Air), Kijeva (Wind rose), dok je na tivatskom aerodromu trenutno aktuelna linija Beograd – Tivat – Beograd, kompanije Air Serbia.

“Nakon dugih i izazovnih pregovora, jako smo ponosni što smo uspjeli da na naše aerodrome slijeće poznata evropska avio-kompanija Luxair. Dva puta sedmično naši građani imaju priliku da posjete srce Evrope, a mi u Crnoj Gori da dočekamo strane goste kao i veliki broj naših građana koji žive u dijaspori Velikog vojvodstva”, dodali su iz Aerodroma.

Oni su podsjetili da linija između Luksemburga i Tivta počinje od 15. maja, što bi trebalo da doprinese turističkoj sezoni i boljem povezivanju zemalja.

U kompaniji od sredine maja očekuju otvaranje linije Podgorica – Cirih (Chair Airlines), dva puta sedmično.

“Na Aerodromu Tivat očekujemo dolazak već pomenutog Luxaira, Edelweiss Air (Švedska), Bees Airlines (ukrajinska čarter i low cost kompanija), Nordwind Airlines (Rusija)”, precizirali su iz Aerodroma.

Iz kompanije su objasnili da dolazak avio-kompanija najprije zavisi od epidemiološke situacije i u Crnoj Gori i u zemlji iz koje dolaze.

“Osim toga, avio-prevoznici, kao uostalom sve kompanije u svim industrijama, prolaze izazovni period u kome su pretrpjeli velike gubitke. Poznato je da su mnogi avio-prevoznici restruktuirali svoja preduzeća, otpustili određeni broj radnika i otkazali većinu ranijih destinacija”, kazali su predstavnici Aerodroma.

Oni su objasnili da trenutni avio-saobraćaj karakterišu dosta neizvjesni letovi, iako najavljeni, jer situaciju diktira rasprostranjenost virusa, mjere koje zemlje uvode u cilju zaštite stanovništva, kao i spremnost i mogućnost ljudi da putuju u ovom trenutku.

“Mi zaista ne možemo procijeniti kada bi kompanije i u kom obimu mogle da obnove saobraćaj ka našoj zemlji, mimo najavljenog. Međutim, svakodnevno radimo na onome na šta možemo da utičemo, što je naša obaveza i preduslov bilo kakve ljetnje turističke sezone”, naveli su iz Aerodroma.

Oni su saopštili da to znači da aerodromi u Podgorici i Tivtu moraju biti sigurni i bezbjedni, epidemiološke mjere na najvišem mogućem nivou, a zaposleni koji opslužuju putnike zaštićeni od virusa.

Iz Aerodroma su rekli da nije očekivano ni moguće da do suzbijanja virusa Covid-19 Crna Gora, ili bilo koja druga zemlja, obnovi vazdušni avio-saobraćaj u punom kapacitetu kakav je postojao prije pandemije.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Dobra vest konacno docekasmo i to da se desi, ja cu sa porodicom avionom do Podgorice pa u cars4rent rent a car Montenegro po auto i pravac Budva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *