EPCG od Uniproma tužbom traži 718 hiljada kamate

Dodajte komentar

Elektroprivreda (EPCG) je tužila kompaniju “Uniprom”, koja je u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, po osnovu potraživanja za obračunatu a neisplaćenu kamatu. Prema podacima dnevnog lista “Dan”, radi se o dugu po fakturi iz maja prošle godine, od ukupno 718.747 eura.

Pred Privrednim sudomCrne Gore u toku je postupak u predmetu po tužbi Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić protiv “Uniprom” d.o.o., po osnovu potraživanja za obračunatu a neisplaćenu kamatu po fakturi iz maja prošle godine a koja je obračunata zbog kašnjenjau plaćanju faktura za isporučenu električnu energiju. Iznos neplaćene kamate po navedenoj fakturi je 718.747,68 eura piše u odgovoru Sektora za korporativne komunikacije EPCG. Pripremno ročište u Privrednom sudu, trebalo je, prema nezvaničnim podacima, da bude održano 21. aprila ove godine, međutim odloženo je za 10. maj s obzirom na to da Unipromu nije na vrijeme dostavljena prateća dokumentacija. Iz te kompanije u avgustu prošle godine saopštili su da ne duguju nijedan euro Elektroprivredi (EPCG), po osnovu utrošene električne energije.

“Obavještavamo crnogorsku javnost da na današnji dan po osnovu utrošene električne energije kompanija “Uniprom, koja upravlja KAP-om, ne duguje EPCG niti jedan euro. Kao dokaz prezentiramo poslednji račun koji je dospio na naplatu od strane EPCG za utrošenu električnu energiju (za mjesec jun 2020. godine), knjižno odobrenje po računu i potvrdu banke da je račun za jun 2020. godine plaćen, kao i stanje na računu na današnji dan, iz kojih se vidi da je Uniprom u skladu sa ugovorom platio račun i ostvario ugovoreni popust od 5 odsto, koji se dobija ako se faktura plati prije ugovorenog roka i ako ne postoje prethodna dugovanja”, saopšteno je između ostalog iz Uniproma u avgustu prošle godine.

U revizorskom izvještaju o poslovanju EPCG za2020. godinu evidentiran je dug za utrošenu e lektričnu energiju koji nije platio Kombinat aluminijuma Podgorica u stečaju.

“Društvo je na dan 31. decembar 2020. godine iskazalo potraživanja od Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u bruto iznosu od 43.651.999 eura. Stečajni postupak nad KAP-om je pokrenut u toku 2013. godine, a budući da iznos potraživanja povjerioca značajno premašuje vrijednost njegove imovine, i da potraživanja društva nijesu obezbijeđena, društvo je napravilo ispravku vrijednosti dijela potraživanja u iznosu od 38.037.589 eura. Neispravljeni dio potraživanja od KAP-a u iznosu od 5.614.409 eura predstavlja iznos poreza na dodatu vrijednost na nenaplaćena potraživanja. Efekat diskontovanja iznosio je 215.938 eura (31. decembar 2019. godine: 207.633 eura). Promjena u efektu diskontovanja je knjižena u korist bilansa uspjeha tekuće 2020. godine. Rukovodstvo društva je procijenilo da će potraživanje za PDV u iznosu od 5.614.409 biti naplaćeno u periodu od narednih pet godina, pa je shodno tome urađen novi diskont ovog potraživanja. Rezultat diskonta je ispravka vrijednosti ovog potraživanja u iznosu od 999.774 eura”, piše u revizorskom izvještaju. Dodaje se da je efekat novog diskonta knjižen na teret bilansauspjeha 2020. godine.

“Neispravljeni dio potraživanja od K AP-a na dan 31. decembar 2020. godine, u iznosu od 4.614.635 eura predstavlja iznos diskontovanog poreza na dodatu vrijednost na nenaplaćena potraživanja”, navodi se u revizorskom izvještaju.

“Elektroprivreda je na dan 31. decembra 2020. godine ishazala bruto potraživanja od Montenegrobonusa u iznosu 11.385.254 eura po osnovu glavnog duga, 2.026,864 po osnovu kamate, što ukupno iznosi 13.412.118”, piše u revizorskom izvještaju o poslovanju tog preduzeća u prošloj godini.

“Na osnovu javno raspoloživih podataka, rukovodstvo je smatralo da postoje indikatori koji upućuju da je potrebno zadržati obezvređenje dijela ovog potraživanja u iznosu od 2.812.326 eura. Formiranje i ukidanje rezervisanja za gubitke zbog umanjenja vrijednosti potraživanja iskazuje se u okviru ostalih rashoda/ostalih prihoda u Bilansu uspjeha. Iznosi knjiženi na teret ispravke vrijednosti otpisuju se kada se ne očekuje da će biti naplaćeni”, piše u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *