Zbog pada potrošnje, njemačke banke ograničavaju iznos koji se može držati na računu

Dodajte komentar

Institut njemačke ekonomije (IW) iz Kelna je izračunao kako su potrošači u ovoj zemlji potrošili u prosjeku najmanje 1250 eura manje za robu široke potrošnje, piše Deutsche Welle.

To predstavlja veliku rupu u svoti novca koji se obrće u ovoj zemlji: 116 milijardi eura, što je 6,1% manja potrošnja građana nego u godini 2019. i to je najveći pad u posljednjih 70 godina.

Kako DW navodi, za vrijeme euro-krize 2008/2009. ekonomisti su Njemačkoj predviđali mnogo ozbiljniji ekonomski pad ali su se iznenadili. Na sve strane su se čule crne prognoze, ali Njemci su nastavili da kupuju. Ova nacija se nipošto ne može uvrstiti u one koje mnogo troše, ali baš je ta potrošnja uvelike pomoglo čitavoj njemačkoj privredi da prebrodi krizu.

Ušteđevine Njemaca dostižu rekordne iznose a 43% upitanih u anketi ovog Instituta kaže da će štedeti i dalje – u normalnim okolnostima je to oko 30%. Čak i za najdraži izdatak Njemaca – onaj za odmor – nema planova. Jedva njih 30% kaže da ostavlja koji euro za letovanje, inače ih je oko 50%, piše Deutsche Welle.

To je problem i za banke, pa su već i neke štedionice počele ograničavati iznos koji je građanima uopšte dozvoljeno da drže na računima, inače moraju da plaćaju kaznene kamate. Granica je u pravilu određena na 100.000 eura, ali već se čuje kako neke banke tu granicu žele da smanje na samo 25.000 eura prenosi portal Boniteti.com.

Kada je evrozona u pitanju, analiza Deposit Solutionsa krajem februara pokazala je da je obim štednje u eurozoni sa saldom od 585 milijardi eura prošle godine porastao je 48 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *