“Vektra Boka” ide u bankrot

Dodajte komentar

Uprava prihoda i carina (UPIC) je podnijela predlog Privrednom sudu za pokretanje stečaja nad stečajnim dužnikom “Vektra Boka”, saznaju “Vijesti”.

UPIC kao povjerilac podnijela je predlog na osnovu člana 177 Zakona o stečaju koji omogućava povjeriocima da zatraže uvođenje klasičnog stečaja kroz bankrot ako stečajni dužnik ne postupa po planu ili postupa suprotno planu reorganizacije, koji ima jačinu sudske odluke. Privredni sud treba u narednih nekoliko dana da odluči o ovom zahtjevu.

Dospjele, a neizmirene obaveze prema Upravi prihoda, kako je definisano Planom reorganizacije, iznose 1,028 miliona eura.

Korist od prelaska “Vektra Boke” u klasični stečaj imali bi sadašnji i bivši radnici jer bi sva njihova potraživanja bila u prvom isplatnom redu i imali bi prioritet u naplati, jer se sada dio njihovih potraživanja nalazi tek u trećem isplatnom redu. Korist bi imala i Uprava prihoda jer bi brže mogla naplatiti svoja potraživanja.

Brković priznao da krši plan isplate

Da “Vektra Boka” ne postupa po planu reorganizacije prije dva dana na sjednici Komisije za kontrolu privatizacije priznali su i njen većinski vlasnik Dragan Brković, kao i vršilac dužnosti izvršnog direktora Milić Popović, koji su naveli da imaju prispjele, a neizmirene obaveze prema Upravi prihoda i radnicima.

“Vektra Boka” se u stečaju kroz reorganizaciju nalazi od septembra 2016. godine. Ovaj oblik stečaja znači da se stečajnom dužniku daje prilika da plati svoje obaveze kroz sudski utvrđeni plan isplata obaveza dužnicima u precizno utvrđenim rokovima. U ovom slučaju, planom je predviđeno da kompanija može prodati jedan dio svoje imovine kako bi periodično i postepeno isplaćivala obaveze prema radnicima i dugove za poreze i doprinose. “Vektra Boka” je tražila produženje otplate svojih obaveza ali je sud nedavno taj zahtjev odbio.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *