Tri slavne ličnosti koje najviše investiraju

Dodajte komentar

Kada odlučite da u nešto investirate, bile to nekretnine, akcije i slično, često se nadate da će vas te investicije učiniti finansijski stabilnim, ako ne i napraviti bogataša od vas. Isto razmišljaju i korporacije, ali i venture kapitalisti, kao i “anđeli” investitori.

Poznate ličnosti dugo su bile investitori u startap kompanije, i te investicije slavnih dostigle su vrhunac 2019. godine, kada je prema portalu tide.co, cifra iznosila 2,25 milijardi dolara – gotovo udvostručivši 1,4 milijarde dolara uloženih godinu dana ranije.

A ko su slavni koji najviše ulažu?

1. Ešton Kučer

Ukupan broj investicija: 159

Ukupni krug finansiranja: 3,13 milijardi dolara

Prosječna veličina fonda: Manje od 20 miliona dolara

Zvijezda serija „Dva i po muškarca“ i „Vesele sedamdesete“ jedan je od najaktivnijih i najuspješnijih investitora među slavnim ličnostima. Prema izvještaju CB Insights-a, Kučer je uložio novac u startape poput Airbnb, Bebo i Bok. Od njegovog ogromnog broja investicija, 61 od njih, ili 1,61 milijardu dolara, ulaže u softverske kompanije.

Takođe je uložio u aplikacije, oko 378,7 miliona dolara, i digitalne medije, oko 26,8 miliona dolara. Ali gledajući različite sektore, Kučer je uložen u otprilike sve njih i nalazi se u prvih 10 po uloženom iznosu.

2. Nasir “Nas” Džouns

Ukupan broj investicija: 188

Ukupni krug finansiranja: 1,49 milijardi dolara

Prosječna veličina fonda: Manje od 20 miliona dolara

Još jedan veliki ulagač među slavnim ličnostima je reper Nasir „Nas“ Džouns. Iako je uložio samo polovinu od onoga što je Kučer, Džouns je svojih 1,5 milijardi “utrošio” na čak 188 različitih investicija.

Od tih investicija, 539,3 miliona dolara je u softverske kompanije. Takođe je uložio skoro 200 miliona dolara u finansijske kompanije i skoro 60 miliona dolara u razvoj aplikacija.

Džounsov fond KueensBridge Venture Partners investirao je u platforme odeće poput Totspot i FitMob.

3. Karmelo Entoni

Ukupan broj investicija: 38

Ukupni krug finansiranja: 1,1 milijarda dolara

Prosječna veličina fonda: 29,1 milion dolara

Deset puta učesnik All-Star NBA utakmice Karmelo Entoni uložio je nešto više od milijardu dolara. Nije toliko raznolik investitor kao Džouns ili Kučer, ali Entoni je uložio dobar dio svog novca u maloprodaju – u iznosu od 249 miliona dolara. Takođe je investirao još 172,5 miliona dolara u sektore putovanja i “lifestyle”-a.

Entonijeve najveće investicije uložene su u softverske kompanije. Uložio je 337 miliona dolara u devet različitih fondova.

Među nekim od njegovih ulaganja su prostor za fizičko skladištenje MakeSpace i veb lokacija za žensku modu PureVov.

Izvor: Boniteti.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *