Liu: Crna Gora posjeduje visokokvalitetne proizvode, pravo vrijeme za proširenje izvoza u Kinu

1 komentar

Crna Gora posjeduje visokokvalitetna vina, maslinovo ulje, mliječne proizvode, med i pravo je vrijeme za proširenje izvoza tih proizvoda u Kinu.

To je tokom posjete vinskom podrumu Šipčanik saopštio ambasador Kine u Crnoj gori, Liu Đin.

On je razgovarao sa predsjednikom Odbora direktora kompanije 13. jul Plantaže, Nebojšom Vuksanovićem i izvršnim direktorom kompanije Miroslavom Vukovićem.

Ambasador Liu je, kako se navodi u saopštenju ambasade Kine, ohrabrio kompaniju da dalje poveća izvoz u Kinu i preuzme vođstvo u jačanju bilateralne saradnje u poljoprehrambenoj industriji.

“Iz perspektive kineske makroreforme, Kina je od ove godine ušla u razvojni period “14. petogodišnjeg plana”. Posebna karakteristika ovog perioda je da će Kina ubrzati izgradnju novog modela razvoja, u čemu je domaći ekonomski ciklus glavni oslonac, dok se domaći i međunarodni ekonomski ciklusi međusobno promovišu. Kina promoviše formiranje jakog domaćeg tržišta i nastavlja da oslobađa potencijal domaće potražnje, što će sigurno crnogorskim proizvodima pružiti mogućnosti da uđu na kinesko tržište. Istovremeno, kinesko kontinuirano i aktivno otvaranje takođe će olakšati ulazak crnogorskih proizvoda na kinesko tržište”, nvodi se u saopštenju.

Dodaje se da Kina ima 1,4 milijarde stanovnika i grupu stanovnika sa srednjim prihodima većom od 400 miliona, što utvrđuje da je kinesko tržište izuzetno veliko, razvijeno i raznoliko i da sadrži sve veću potražnju za visokokvalitetnim poljoprehrambenim proizvodima, uključujući i crnogorske.

“Iz perspektive kineskih konkretnih politika, na Samitu Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope održanom u februaru ove godine, kineski predsjednik Si Đinping je rekao da Kina planira da u narednih pet godina iz zemalja Centralne i Istočne Evrope uvozi robu vrijednu više od 170 milijardi američkih dolara, uključujući i udvostručen uvoz poljoprivrednih proizvoda. U tom cilju, Kina predlaže da koristimo China International Import Expo, Expo Ningbo i druge platforme za promociju poljoprivrednih proizvoda; da poboljšavamo procedure za nastup tih proizvoda na kinesko tržište; da uspostavljamo tržište distribucije poljoprivrednih proizvoda u Centralnoj i Istočnoj Evropi; da ojačamo saradnju kroz demonstracione zone za ekonomsku i trgovinsku saradnju 17+1 u Ningbo i Cangzhou, i da ubrzamo razmjenu poljoprivrednih kadrova. Crna Gora treba da iskoristi ovu priliku i ne smije da zaostaje za drugima”.

U saopštenju se navodi da su kapaciteti ekonomija Kine i Crne Gore različiti, te da je nerealno naglasiti apsolutni trgovinski bilans.

“Istovremeno, Kina je spremna da poveća bilateralnu trgovinu iz duha uzajamne koristi i praktičnosti, da proširi poljoprivrednu saradnju i poveća poljoprivredni izvoz Crne Gore u Kinu”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *