JP Morganu snižen rejting zbog finansiranja propale Superlige

Dodajte komentar

Agencija za procjenu održivosti snizila je rejting banke JP Morgan Chase nakon što je američka banka otkrila da je htela da fjinansira nesuđenu Superligu.

Među 12 bogatih klubova bilo je šest engleskih koji su se nadali da će se domoći trajnog učešća u novom najjačem takmičenju u fudbalu, ali se projekat raspao nakon protesta i reakcija navijača i šefova vlada širom Evrope, piše Gardijan.

Agencija Standard etiks, koja rangira korporacije na osnovu održivosti po modelu agencija za kreditne rejtinge, kritikovala je klubove, kao i banku.

„Standard etiks smatra da je orijentacija klubova uključenih u projekat i banke u suprotnosti sa dobrim prakasama održivosti, koje je agencija definisala u skladu sa smjernicama UN, OECD-a i EU, i uzima u obzir interes dioničara“, saopšteno je iz agencije.

Agencija je snizila rejting JP Morgan Chasea sa „adekvatan“ na „neusklađen“ zbog neuspjelog projekta Superlige.

Navodno su bankari JP Morgan Chasea opredelili 3,25 milijardi eura za planiranu Superligu, uglavnom za plaćanje svakom timu po 200 ili 300 miliona eura, piše Gardijan.

Budžet od 5 milijardi eura

Na osnovu prvobitnih spekulacija o takmičenju, najavljeno je da će budžet biti oko 5,25 milijardi eura.

Tačnije, svakom klubu koji potpiše sporazom o osnivanju obećano je 350 miliona eura.

Plan je bio da 20 ekipa igra utakmice sredinom nedelje, uz 12 klubova osnivača priključiće se još tri, dok će preostalih pet ekipa dolaziti kao “kvalifikanti” na osnovu rezultata. Klubovi bi bili podijeljeni u dve grupe, iz kojih bi po tri najbolja tima prošla direktno u četvrtfinale, a 4. i 5. igrali baraž. Sezona bi kulminirala finalom koje bi se igralo za vikend krajem maja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *