Banke ostaju bez uobičajnog posla, ako građani masovnije pređu na digitalni novac

Vlada Velike Britanije osnovala je posebnu radnu grupu za bitcoin, a nadležne službe, mada o tome nema zvaničnih potvrda, intenzivno istražuju CBDC tehnologiju, prenosi Financial Times, uz konstataciju da Britanija očigledno želi da ostvari prednost i ostane na čelu globalnih inovatora.

Članica Odbora za monetarnu politiku Banke Engleske, Silvana Tenreiro, u izjavi za FT, kaže da prelazak na kupovinu putem interneta usljed pandemije povećava i troškove gotovine, te da će potražnja za digitalnim plaćanjima samo porasti.

O kriptovalutama sve više se razgovara i u Evropskoj centralnoj banci (ECB), mada postoji velika bojazan o tome da li postoji kompromis između privatnosti i funkcionalnosti, navodi FT i podsjeća na odluku vlasti Kine da uvedu državni nadzor nad korišćenjem digitalnog novca, koji bi im vjerovatno omogućio i uvid u finansije građana. ECB želi digitalni evuo, ali ne po cijenu gubitka privatnosti građana, prenosi Biznis.rs.

„Ono što brine ECB je i kako postupati u slučajevima upotrebe e-valute od strane građana koji nisu iz zemalja, članica EU. Jasno je da će taj euro mnogo više da se koristi van Eurozone“, tvrdi zamjenica direktora istraživačkog centra Bruegel Marija Demerzis (Maria Demertzis) u izjavi za FT.

Centralne banke bogatih zemalja žele da istaknu da su njihovi projekti digitalne valute kolaborativni, a ne konkurentni, piše FT i dodaje da niko ne želi promjenu sopstvene valute privatnom, koja je van njihove kontrole.

Iza priča o saradnji, kako navode autori FT , „kriju se i moguće prednosti industrijske politike. Britanija, u tom smislu, očigledno želi da bude globalni lider“. Ipak, postoje i određene bojazni. Prema riječima Demerzisove, postoji zabrinutost da bi CBDC mogao potkopati komercijalne banke, jer „ako bi svi imali digitalne eure na depozitu u ECB, izbacili bi sa tržišta veliki segment bankarskog sektora“.

Check Also

Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacionog fonda

Norveška bi ove godine trebalo da povuče gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacionog fonda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *