Đukanović: “Aman Resorts” najavio mogućnost da napusti Crnu Goru, potencijalna šteta minimum 100 miliona

Dodajte komentar

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao da je prethodnih dana razgovarao sa turističkim investitorima u Crnoj Gori te da je od njih čuo “zaprepašćenje i strah od onoga šta su vidjeli posredstvom televizijskih kamera sa Miločera i Svetog Stefana”.

“Vidjeli su divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti. Vidjeli su rušenje objekata koje je realizovao investitor i kao rezultat toga danas imamo najavu operetara ‘Amana’ da ove godine neće otvarati hotele, sa mogućnošću da napusti Crnu Goru. Ono što nam se smiješi posle onog divljanja je međunarodna arbitraža koja ne može proći sa štetom manjom od 100 miliona eura po crnogorski budžet”, rekao je Đukanović i dodao da je to izvjesno.

On je kazao da nema ništa nepoznato u tome kako je građen auto-put, te da je projekat rađen u skladu sa zakonom, a da je on prošao kontrolu državnog tužioca i da je usvojen u parlamentu, a da je kineski ponuđač imao ubjedljivo najbolje uslove od ostalih investitora.

Đukanović je rekao da su nove osobe koje su došle na pozicije “neobaviještene” o radnjama koje su preduzete.

“Apsolutno tvrdim da bi svaka druga odluka, osim izbora kompanije CRBC kao strateškog partnera, vodila onog ko odlučuje direktno u zatvor, jer su te ponude bile neuporedive u pogledu cijene i kapitala. Kineska ponuda je bila najjeftinija”, rekao je Đukanović.

Dodao je da je to međunarodna obaveza i da bi nova vlast trebalo da se pridržava načelnog dogovora. Kazao je da je u ugovoru “veoma striktno” označeno da se njegovi detalji ne mogu objavljivati bez saglasnosti obje strane.

“‘Odgovorni ljudi’ ljudi iz crnogorske vlade su obznanili te sporazume. Na taj način prijete da dođe do raskida ugovora i tužbe po kojoj osnovi bi Crna Gora mogla platiti velike odštete”, rekao je Đukanović.

On je kazao je da termin “spržena zemlja” koristi neko ko se želi zaštiti od onoga šta on radi na daljem planu unapređenja ekonomskog razvoja zemlje.

“Kod nove vlasti ima manjak vizije šta dalje raditi i kako da se ta vizija implementira”, rekao je Đukanović.

On je istakao da su u periodu prethodne vlasti uložene milijarde kroz investicije u dionicu auto-puta, kompleksa Portonovi, Luštica kao i za skijališta na sjeveru.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *