Država neće davati nove koncesije za male hidroelektrane, svi postojeći ugovori, ako postoje jasni dokazi, biće raskinuti

Dodajte komentar
Ilustracija

Ministarstvo kapitalnih investicija će dosljedno sprovoditi politiku ove Vlade što podrazumjeva da novih koncesija za male hidroelektrane neće biti, poručili su danas iz tog resora.

Kazali su da je dosadašnjim pristupom pokazana velika neozbiljnost prema najvrednijim resursima, zbog čega Vlada kao donosilac odluka neće nastaviti takvu praksu.

“Situacija u kojoj smo se kao društvo našli nakon kontroverznih dodjela koncesija za gradnju mHE, društvenih i ekoloških posljedica kao rezultat će imati veliki negativni uticaj na cijelo naše društvo. Sagledavajući rezultate razvoja energetskog sektora kroz izgradnju mHE, jasno je da ovaj koncept za cilj nije imao unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, već stvaranje ekstra profita za povlašćene pojedince, potpuno zanemarujući potrebu očuvanja prirode i zdrave životne sredine”, navodi se u saopštenju MKI.

Činjenica je, dodaju, da je aktuelna Vlada naslijedila zaključene ugovore kojima je omogućena izgradnja mHE.

Iz ministarstva ističu da konkretne odluke oko projekata koji se već realizuju ne žele ishitreno donositi bez sagledavanja svih uticaja, kako bi negativne posljedice smanjili na najmanju moguću mjeru.

“Ne želimo da zanemarimo rizik da bi nas raskidi ugovora bez jasne pravne argumentacije uveli u velike finansijske izdatke koji bi došli na naplatu svima nama, zbog čega se zalažemo da prvo dobro sagledamo i izmjerimo sve eventualne posljedice prije nego što donesemo odluke po ovom pitanju”, navodi se u saopštenju.

Iz MKI su zaključili da, ukoliko se stvore uslovi za raskid bilo kojeg ugovora, na osnovu jasnih dokaza, Vlada neće oklijevati da ih iskoristi i raskine ugovore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *