Vučinić: Oscilacije na tržištu kapitala normalna pojava, zaduživati se na domaćem tržištu

Dodajte komentar

Oscilacije na tržištu kapitala su sasvim normalna i prirodna stvar, jer investitori imaju visok stepen senzibiliteta i reaguju na svaku informaciju. Tržište kapitala zapravo je slika stvarnosti i realnosti u finansijsko-ekonomskom sistemu.

Tako je direktorica Montenegroberze Milena Vučinić prokomentarisala najveći pad vrijednosti crnogorskih obveznica u istorji.

Berza, odnosno međunarodno tržište kapitala, pojasnila je Vučinić u Jutarnjem programu TVCG, pokazuje šta investitori očekuju od budućnosti.

Tržište kapitala slika realnosti

“Berza, dakle, ne pokazuje kretanje iz prošlosti, nego očekivanje investitora. Oni su poslali jasan signal, pokazali su zabrinutost, ponuda je bila velika i uticala je na pad cijene. Međutim, moramo znati da su oscilacije na tržištu kapitala normalna stvar, da investitori imaju visok stepen senzibiliteta, i da na svaku informaciju reaguju. I zapravo, tržište kapitala je slika stvarnosti i realnosti u finansijsko-ekonomskom sistemu”, istakla je Vučinić.

Konkretna situacija je, kako je rekla, pokazala da te obveznicie osciliraju “i da se nešto u Crnoj Gori događa, što je poslalo loš signal”.

“Mene je iznenadilo koliko se oko svega diglo prašine. Voljela bih da i naši dnevnici počinju time kakva je situacija na finansijskim tržištima. Oscilacije na berzi su potpuno prirodna pojava. Budućnost i tržište će pokazati koliko povjerenje imaju investitori u te obveznice”, rekla je Vučinić.

Govoreći o posljednjem velikom zaduženju, ona je rekla da je Crna Gora izašla na međunarodno tržište, jer nam je novac bio potreban.

“Dobili smo novac i on se koristi. Problem koji može da izazove stanje u Crnoj Gori imaju zapravo investitori koji su kupili te obveznice. Jedino oni imaju problem. Novac je u Crnoj Gori i on se troši za potrebe koje trebaju”, kazala je ona.

Zaduživati se na domaćem tržištu

Napominje da bi voljela kad bi se Crna Gora zaduživala i na domaćem tržištu, što je bio slučaj 2019. kada je bila emisija obveznica od 50 miliona koje su, podsjeća, planule na tržištu.

“Crna Gora bi trebala da se okrene sebi, jer ovdje ima novca, sredstava i investitora i da podstakne domaće tržište kapitala. Razumijem zašto se izlazi na međunarodno tržište, jer su nam potrebne velike količine novca kojeg nema u Crnoj Gori. Ali sve to bi uticalo na razvoj crnogorskog tržišta kapitala. To bi bio podsticaj”, rekla je Vučinić.

Govoreći o eventualnim negativnim ekonomskim trendovima u budućnosti, Vučinić je rekla da je prirodno da ako ekonomske i finansijske stvari ne budu dobre u Crnoj Gori da će buduća zaduženja biti sve skuplja, što će biti loše po nas “jer ćemo plaćati visoke kamate za zaduženja”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *