Uprkos svim predviđanjima, dogecoin i dalje raste

Dodajte komentar

Vrijednost kriptovalute dogecoin je samo od Nove godine naovamo porasla za neverovatnih 9.200 procenata. Mjenjačnice digitalne imovine zabeležile su novu maksimalnu cijenu za jedan dogecoin od 43,77 američkih centi, i to u trenutku kada su vrijednosti bitcoina i ethera, dvije najtrgovanije kriptovalute i uzdanice čitavog tržišta, doživljavale značajan pad. Povrh svega, vrijednost dogecoina prije samo 14 mjeseci iznosila je tek 0,0001 cent.

Koja je tajna uspjeha digitalnog tokena koji je prvobitno zamišljen da bude šaljivi komentar na rastuću potražnju za kriptovalutama (doduše, nastao još 2013. godine)?

Navodno, njegov vrtoglavi rast vrijednosti može da se objasni podržavanjem od strane velikih imena, poput Ilona Maska (Elon Mask), koji je već nekoliko puta svojim tvitovima podizao njegovu cijenu, ili zvijezda sa muzičke scene, kao što je popularni reper Snoop Dogg.

S druge strane, analitičari iz Wall Street Journala u sadašnjem trenutku vide primamljivost ove digitalne valute i za velike investitore, imajući u vidu da su oni trenutno barem na kratko “ohladili” svoje interesovanje za bitcoin i ether, koji su tokom vikenda izgubili, uprosečeno, po deset odsto svoje vrijednosti.

Dogecoin, za razliku od bitcoina nema postavljen “plafon” u plasiranoj količini i, praktično, rudarenjem može da zatrpa tržište. Podsjećamo, bitcoina može biti najviše 21 milion u opticaju.

No, pored već izrazite volatilnosti kriptovaluta, dogecoin po prirodi nastanka – kao ilustrovani “mim” jednog kučenceta koji je u međuvremenu postao simbol reakcije na popularnost kriptovaluta – dodatno ne garantuje stabilnost, jer ga u velikoj mjeri, a i zbog još uvjek smiješno male cijene, kupuju obični ljudi, ne nadajući se nikakvom profitu zauzvrat, već čisto da bi “izrazili svoje mišljenje o aktuelnom trendu”, zaključuju u Financial Timesu.

Šala je svakako prerasla namenu, s obzirom da je dogecoin do danas prihvatilo 1.200 online servisa i kompanija kao validan način plaćanja svojih usluga, a on dostiže tržišnu kapitalizaciju od 47,93 milijarde dolara.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *