Slabiji dolar pogurao cijenu zlata na sedmonedeljni maksimum

Dodajte komentar

Cijena zlata dostigla je u ponedeljak sedmonedeljni maksimum jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, mada je apetit za rizičnijom imovinom ostao jak.

Spot cijena zlata iznosila je 1.783,88 dolara za uncu, što je najviši nivo od 25. februara, a ojačala je i cijena fjučersa za američko zlato za 0,3 odsto, na 1.788 dolara za uncu.

“Činjenica da je probijen nivo od 1.765 dolara za uncu i da je na zatvaranju trgovanja u petak bila u porastu, vjerovatno je podstakla trend rasta i zamajac špekulativnih kupovina među tržišnim igračima“, ocijenio je analitičar Sakso banke Ole Hansen, prenosi Rojters.

Dodaje da se većina tih tržišnih aktera rukovodi cijenom, pa kad uoče izglede za promjenu cijene moraju da se uključe, ali je, kaže, u osnovi na vrijednost zlata uglavnom uticao kontinuirani pad prinosa na državne hartije od vrijednosti SAD-a.

Prema procjenama analitičara, zlato bi moglo da bude na pragu još jednog uzleta i da dostigne nivo od 1.800 dolara za uncu.

Srebro je takođe ojačalo za 0,4 odsto, na 26,05 dolara po unci, nakon što je zabilježilo najviši mjesečni cjenovni nivo na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Cijena paladijuma je skočila za 1,7 odsto, na 2.827,20 dolara, dok je platina zabilježila rast od 1 odsto, na 1.213,50 dolara.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *