Investitori ponovno otkrivaju evropske dionice

Dodajte komentar

Sve više analitičara sklono je ustvrditi kako ova godina označava novo otkrivanje evropskih dionica za velike investitore. Trenutno, američko je tržište još uvijek znatno atraktivnije za velike igrače. O tome svjedoče i brojke.

Udio američkih dionica porastao je sa 42 posto u najvećem globalnom indeksu MSCI World AC na današnjih 54 posto. S druge strane, udio  Evrope, zajedno s Velikom Britanijom, pao je s 25 na manje od 20 posto. Ti se pomaci odvijaju uglavnom na štetu tehnoloških i IT tvrtki. Iako je Evropa u posljednjoj deceniji znatno zaostajala u svom razvoju, pandemija pokazuje slabašno svjetlo na kraju tunela.

Udio tehnoloških kompanija u evropskom indeksu utrostručio se u posljednje dvije godine. U druge industrije takođe prodiru propulzivnija preduzeća koja zajedno predstavljaju sve veći udio na tržištu. Zaostatak za SAD-om još uvijek je velik, ali se smanjuje. Kompanije koje brzo rastu rastu brže, a to privlači investitore uprkos većem riziku u okruženju niskih kamatnih stopa i “beskonačne” likvidnosti.

I američki i svjetski investitori ponovno otkrivaju Evropu. Tokovi imovine i dalje su sramežljivi, ali važno je da nakon mnogo godina više ne budu negativni. Kao rezultat toga, posljednjih mjeseci evropsko tržište ide u korak sa Sjedinjenim Državama, a ponekad ga čak i pretiče. Razlozi za oporavak vrlo su raznoliki uz već nabrojane.

Pandemijska i zelena politika ubrzale su renesansu automobilske industrije, gdje su najnoviji rezultati evropskih automobilskih kompanija izvrsni. Prodaja električnih vozila naglo raste, profitne marže su izvrsne. Tesla odjednom osjeća ozbiljnu prijetnju svojoj dominaciji na berzi. Opskrbna industrija ulaganjem u zelenije izvore energije takođe doživljava renesansu. Obje industrije imaju puno veću težinu u Evropi nego iste industrije u SAD-u.

Upravo objavljeni rezultati LVMH, najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe, pokazuju da je svijet gladan evropskog luksuza. Bilo da su to francuski šampanjci, švajcarski satovi ili odjeća italijanskog dizajnera. Svijet je pogođen nedostatkom poluprovodnika zbog prijelaza na rad na daljinu i digitalizacije svega. Intel i tajvanski TSMC kao najveći proizvođači poluprovodnika najavili su velika ulaganja u proširenje proizvodnje. Ovo je napokon pokrenulo holandski ASML među jedne od najvećih evropskih kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji.

Sve su te bržerastuće kompanije ili kompanije koje su prošle obnovu dosegle kritičnu masu na evropskim tržištima, omogućujući da evropske dionice više ne zaostaju za američkim, osim ako evropski političari ne naprave previše gluposti. Nažalost, svijet je postao još složeniji nakon posljednjih američkih izbora, suprotno očekivanjima.

Ekonomski rat između SAD-a i Kine, kao i Rusije, intenzivira se i nastaviće se. Evropa je sve više prisiljena da  odabere stranu. Iako su u prošlosti najviše profitirali oni koji su sjedjeli na obije stolice (slučaj Švajcarske), trenutna briselska elita ne uliva povjerenje. Zbog toga globalni ulagači i dalje sumnjičavo gledaju na evropske dionice. Ali ako se najgori scenario ne ostvari, tada se evropske kompanije takođe mogu vratiti u globalni portfolio u većem broju. I ne zaboravimo. Prosječni evropski štediša, za razliku od američkog, nema gotovo nikakve dionice. Ako se ovdje dogodi samo mali pomak, budućnost može biti vrlo „zelena“.

Siniša Malus

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *