ICT Cortex analizirao rezultate poslovanja 30 najuspješnijih IT kompanija u Crnoj Gori

ICT Cortex – klaster za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore, analizirao je poslovne rezultate 30 najuspješnijih IT kompanija u Crnoj Gori, a kao kriterijum za rangiranje uspješnosti, uzet je iznos ostvarenog prihoda u 2020. godini.

Ukupni prihodi analiziranih top 30 IT kompanija u 2020. godini iznosili su €56,256,439 što je za 18% više u odnosu na prethodnu godinu, dok se ukupni profit udvostručio u odnosu na 2019.godinu a iznosio je 10,916,675€. 

Poseban osvrt je stavljen na rezultate 10 osnivačkih članica ICT Cortex: Alicorn, Amplitudo, Bild Studio, Codeus, Codingo, Coinis, Data Design, Fleka, Logate i Oykos Development, koje su uspješno završile poslovnu godinu sa rastom u svim segmentima.

Članice ICT klastera su ostvarile rast prihoda od 25%, od čega 79,12% ostvarenih prihoda predstavlja izvoz – ukupno €12,183,955

IT sektor za sada uspješno odolijeva krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, a naš cilj je da stvorimo uslove kako bi IT sektor postao okosnica budućeg razvoja Crne Gore i snažna ekonomska djelatnost koja će kreirati vodeće izvozne proizvode. Ponosni smo na poslovne rezultate naših osnivačkih članica, a posebno nas raduje podatak da je IT izvoz u 2020.  porastao za skoro 30%. Ishod odrađene analize nam daje potvrdu da je IT perspektivna grana, izvozno orjentisana, a dalje ulaganje u IT svakako može dati podsticaj za oporavak i jačanje cijele privrede”.  – saopštila je Tanja Dukić, direktorica marketinga ICT Cortex.

Broj zaposlenih u 30 najuspješnijih IT kompanija u Crnoj Gori u 2020. godini iznosio je 704, od čega je 278 osoba zaposleno u osnivačkim članicama ICT Cortex-a koje planiraju da otvore preko 100 radnih mjesta do kraja 2021.godine. 

IT kompanije su povećale broj zaposlenih u odnosu na 2019. godinu, a trend rasta se očekuje i u ovoj godini jer kompanije imaju potrebu za zaposlenjem novih kadrova. Kao inkluzivno udruženje, imamo cilj da ujedinimo IT zajednicu i zajednički ostvarimo povećanje broja zaposlenih kao i potrebnih vještina za razvoj IT sektora, što će u krajnjem i smanjiti odliv talenata iz Crne Gore.” – dodaje Dukić.

Očekivanja su da će i 2021. godina biti veoma uspješna. Na osnovu ankete koju je sprovela izvršna kancelarija ICT Cortex među osnivačkim članicama, planirani rast prihoda u 2021.godini će biti oko 30%, od čega će čak 80% biti generisano na osnovu projekata za ino-tržište.

ICT Cortex je udruženje koje okuplja inovativnu IT zajednicu, sa ciljem da bude predvodnik u digitalnoj transformaciji privrede i javne uprave, kao i da unaprijedi okvir i ekosistem koji je neophodan za obezbjeđivanje digitalnih inovacija u industriji i obrazovanju.

Klaster do sada broji 11 članica, a raduje nas činjenica da su mnoge IT kompanije već izrazile želju da postanu dio ICT Cortex porodice. Pozivamo sve zainteresovane kompanije i organizacije da nam se pridruže, a  zahtjev za priključenje mogu poslati na mejl adresu [email protected]” – zaključuju iz ICT klastera Cortex.

Check Also

Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacionog fonda

Norveška bi ove godine trebalo da povuče gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacionog fonda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *