Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar

Dodajte komentar

Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotakao najniže nivoe u mjesec i po dana.

Duga pozicija je kupovina imovine u očekivanju da će ona porasti u vrijednosti. Tijekom ponedjeljka u jutarnjoj trgovini u Evropi, dolarski indeks pao je 0,5% u odnosu na korpu glavnih valuta, da bi trgovao na 91,156 – najniže od 4.marta.

U petak je Goldman Sachs povećao svoje prognoze za euro prema zelenoj novčanici kako bi ukazao na veću aprecijaciju u bliskoj budućnosti. Povećao je svoj tromjesečni cilj na 1,25 dolara sa 1,21 dolara, dok je 12-mjesečnu prognozu zadržao na 1,28 dolara.

Analitičari, predvođeni supredsjednikom Global FX-a, cijena i EM strategije, Zachom Pandlom, takođe su izdali novu dugu trgovinsku preporuku za euro s ciljanom cijenom od 1,25 dolara i zaustavljanjem od 1,175 dolara, što znači da će Goldman napustiti trgovinu ako euro potone ispod tog nivoa. Zajednička evropska valuta u ponedjeljak se trgovala na nivou od $ 1,2032.

Prinosi na referentne 10-godišnje američke obveznice tokom prijepodneva su iznosili oko 1,57 posto, zadržavši se nedaleko 1,5280 posto na koje su se spustili u prošlonedjeljnom trgovanju. Drže se time osjetno ispod najviše nivoe u 14 mjeseci od 1,7760 posto, koje je dostigao krajem marta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *