Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar

Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotakao najniže nivoe u mjesec i po dana.

Duga pozicija je kupovina imovine u očekivanju da će ona porasti u vrijednosti. Tijekom ponedjeljka u jutarnjoj trgovini u Evropi, dolarski indeks pao je 0,5% u odnosu na korpu glavnih valuta, da bi trgovao na 91,156 – najniže od 4.marta.

U petak je Goldman Sachs povećao svoje prognoze za euro prema zelenoj novčanici kako bi ukazao na veću aprecijaciju u bliskoj budućnosti. Povećao je svoj tromjesečni cilj na 1,25 dolara sa 1,21 dolara, dok je 12-mjesečnu prognozu zadržao na 1,28 dolara.

Analitičari, predvođeni supredsjednikom Global FX-a, cijena i EM strategije, Zachom Pandlom, takođe su izdali novu dugu trgovinsku preporuku za euro s ciljanom cijenom od 1,25 dolara i zaustavljanjem od 1,175 dolara, što znači da će Goldman napustiti trgovinu ako euro potone ispod tog nivoa. Zajednička evropska valuta u ponedjeljak se trgovala na nivou od $ 1,2032.

Prinosi na referentne 10-godišnje američke obveznice tokom prijepodneva su iznosili oko 1,57 posto, zadržavši se nedaleko 1,5280 posto na koje su se spustili u prošlonedjeljnom trgovanju. Drže se time osjetno ispod najviše nivoe u 14 mjeseci od 1,7760 posto, koje je dostigao krajem marta.

Check Also

Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacionog fonda

Norveška bi ove godine trebalo da povuče gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacionog fonda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *