SAD „na autopilotu do inflacije“ zahvaljujući Fed stalnom štampanju novca

Američke Federalne rezerve (Fed) vjeruju da bi ekonomski oporavak zemlje mogao da podstakne privremenu inflaciju, obećavajući da imaju alate za rješavanje problema ako pređe željeni prag.

RT Boom Bust je sa ekonomistom Peterom Schiffom razgovarao o posljedicama tako labave monetarne politike. Smatra da je američka ekonomija još uvijek preslaba, a inflacija se zapravo „maskira“ kao oporavak.

„Sve što radimo je trošenje novca koji Federalne rezerve štampaju, ali to štampanje novca, to je inflacija. I to je ono što pokreće pojavu ekonomskog rasta“, rekao je tokom najnovije emisije.

Prema Schiffu, Fed nikada neće koristiti alate o kojima govore, jer bi takav potez uništio „kuću od karata“ koju su sagradile. Da bi se stvari popravile, SAD moraju da ponište sve mjere podsticaja, kao i da smanje dotok novca tako što će povećati porez i omogućiti rast kamatnih stopa. Međutim, malo je vjerovatno da će se sve ovo dogoditi, a potrošačke cijene će na kraju „preći preko krova“, primjetio je analitičar.

“Ovdje smo na autopilotu na putu ka inflaciji”, zaključio je Schiff, podsjećajući na vladina uvjeravanja prije nego što su se desile prethodne finansijske krize.

Check Also

ANO pozvala društva za osiguranje da se do daljnjeg suzdrže od isplate dividende

Savjet Agencije za nadzor osiguranja, na danas održanoj 335. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *