Niže cijene u fiksnoj mreži Crnogorskog Telekoma

Dodajte komentar

Crnogorski Telekom će od 1. maja početi sa primjenom nižih cijena za: pojedine vrste telefonskih poziva, veleprodaju iznajmljenih linija, veleprodaju širokopojasnog pristupa internetu putem ADSL-a i terminaciju poziva u fiksnu mrežu – odluka je Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Na osnovu rješenja Agencije o usklađivanju cijena sa rezultatima troškovnog modela Crnogorski Telekom je u obavezi da od 1. maja 2021. godine snizi cijenu poziva prema drugim fiksnim mrežama u Crnoj Gori za 15 odsto, cijenu poziva prema mobilnim mrežama u Crnoj Gori za 30 odsto, cijenu međunarodnih poziva prema fiksnim mrežama Zone II (Evropa) za 20 odsto, cijenu međunarodnih poziva prema fiksnim i mobilnim mrežama Zone III (SAD i Kanada) za 20 odsto, cijenu međunarodnih poziva prema fiksnim mrežama Zone IV (Svijet) za 40 odsto i cijenu međunarodnih poziva prema mobilnim mrežama Zone IV za 30 odsto.

– Agencija je Crnogorskom Telekomu naložila da od 1. maja 2021. godine primijeni i niže cijene za veleprodajne usluge: Nacionalne terminacije poziva u fiksnu mrežu za 10 odsto, ADSL paketa između 15 odsto i 45 odsto i iznajmljenih linija u prosjeku za 45 odsto. Po nalogu Agencije od 1. marta je na snazi veleprodajna cijena terminacije poziva u mobilne mreže Crnogorskog Telekom-a, Mtel-a i Telenor-a, koja je u odnosu na prethodnu snižena za 7,5 odsto – navedeno je u saopštenju.

Sa regulacijom cijena na relevantnim tržištima Agencija je počela 2013. godine, kada joj je zakonom data takva mogućnost.

– Koristeći rezultate iz troškovnih modela Agencija je operatorima elektronskih komunikacija, koji imaju značajnu snagu na relevantnom tržištu iz godine u godinu nalagala sniženje cijena maloprodajnih i veleprodajnih cijena elektronskih komunikacionih usluga. U periodu od 2013. do 2021. godine snižene su maloprodajne cijene: lokalnih poziva za 40 odsto, međugradskih poziva za 71 odsto, poziva prema mobilnim mrežama u Crnoj Gori za 85 odsto, poziva prema drugim fiksnim mrežama u Crnoj Gori za 56 odsto, međunarodnih poziva prema fiksnim i mobilnim mrežama Zone 0 (Srbija) za 8 odsto, međunarodnih poziva prema fiksnim mrežama Zone I (Region) za 8 odsto, međunarodnih poziva prema mobilnim mrežama Zone I za 15 odsto, međunarodnih poziva prema fiksnim mrežama Zone II (Evropa) za 51 odsto, međunarodnih poziva prema mobilnim mrežama Zone II za 54 odsto, međunarodnih poziva prema fiksnim i mobilnim mrežama Zone III (SAD i Kanada) za 50 odsto, međunarodnih poziva prema fiksnim mrežama Zone IV (Svijet) za 69 odsto, međunarodnih poziva prema mobilnim mrežama Zone IV za 62 odsto, kao i cijene ADSL paketa, u zavisnosti od vrste paketa, između 32 i 61 odsto. U ovom periodu su, po nalozima Agencije, snižene i veleprodajne cijene: nacionalne terminacije poziva u fiksnu mrežu za ukupno 59 odsto, nacionalne terminacije poziva u mobilne mreže za ukupno 72 odsto i bitstream usluge za ADSL pakete između 77 odsto i 85 odsto – istaknuto je u saopštenju.

Agencija je, dodaju, sa ciljem zaštite konkurencije na tržištu od 2013. do 2021. godine izvršila veliki uticaj na sniženje cijena elektronskih komunikacionih usluga operatora i ma ovaj način značajno povećana ekonomska dostupnost elektronskih komunikacionih usluga za korisnike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *