Kako izgleda finansijska konstrukcija najavljene Superlige Evrope?

Dodajte komentar

Vodeći svjetski mediji objavili su da su se najbogatiji fudbalski klubovi dogovorili oko formiranja zatvorenog takmičenja, bez nadzora UEFA ili FIFA, pod nazivom Superliga Evrope.

Vijest je u sportskom svetu odjeknula kao bomba, a preovlađuje ono u kome se govori o ovoj ideji kao “propasti fudbala”.

Kao inicijatori toga apostrofirani su Juventus, Milan, Real Madrid, Barselona, Liverpul i Mančester junajted, a uz podršku Mančester sitija, Arsenala, Totenhema, Čelsija, Atletiko Madrida i Intera.

UEFA je objavila oštro i upozoravajuće saopštenje svima koji bi da budu dio ovog projekta, a kako je rečeno prvi čovjek ovog projekta predsednik Real Madrida Florentino Perez, kaže da je fudbal jedini globalni sport na svijetu sa više od četiri milijarde navijača i da je “naša odgovornost kao velikih klubova da odgovorimo njihovim željama”.

Kakva je finansijska konstrukcija ovog projekta koji bi prema najavama trebalo da krene u avgustu?

Kako piše Financial Times, projekat Superlige Evrope biće podržan sa 6 milijardi eura od strane banke JP Morgan (oni nisu za list potvrdili ovu informaciju).

Za klubove osnivače već je spremno 3,5 milijardi eura i to će biti namijenjeno infrastrukturnim potrebama.

Dokument u koji je Financial Times imao uvid govori i da će klubovima osnivačima takođe otići i između 100-350 miliona eura samo za učešće a dozvoliće im se da igraju u svojim nacionalnim prvenstvima.

Sa očekivanim prihodima od 4 milijarde eura kroz TV prava i sponzorstva, klubovi učesnici dobijaće fiksno čak 264 miliona eura godišnje.

Izvor: Bonitet.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *