Glavni izvršni direktor CKB-a Pal Kovač: I profit i uspješno spajanje banaka

Dodajte komentar

Zadovoljan sam rezultatima koje smo postigli. Poslovali smo sa profitom koji je bio i više nego na zadovoljavajućem nivou, pogotovo ako imamo na umu da smo izdvojili značajna sredstva kako bi proces pripajanja bio uspješno sproveden – ocijenio je u intervjuu za Pobjedu glavni izvršni direktor CKB-a Pal Kovač (Pál Kovács).

On je podsjetio da su krajem prošle godine uspješno sproveli najkompleksniji i najznačajniji proces ovog tipa u Crnoj Gori – (pripajanje Podgoričke banke CKB-u) koji je trajao 17 mjeseci.

– Najveće zasluge za postignuti rezultat pripisujem zaposlenima koji su dali maksimum, prateći složene procedure koje su bile nužne, kako bismo sve realizovali u skladu sa visokim profesionalnim standardima. I pored dinamičnog sprovođenja integracionih aktivnosti, posebno smo vodili računa da našim klijentima sve vrijeme na raspolaganju bude očekivani i visoki nivo usluge.

Proces pripajanja ocijenjen je kao jedan od najboljih u regionu i u OTP grupi, a tome nedvosmisleno svjedoči i zadovoljstvo klijenata i zaposlenih – kazao je Kovač za Pobjedu, ocjenjujući kako je protekao proces pripajanja Podgoričke banke CKB-u.

– Uzimajući u obzir sve okolnosti koje su obilježile godinu za nama, kao i zahtjevan proces pripajanja, mogu reći da sam zadovoljan rezultatima koje smo postigli. Poslovali smo sa profitom koji je bio i više nego na zadovoljavajućem nivou, pogotovo ako imamo na umu da smo izdvojili značajna sredstva kako bi proces pripajanja bio uspješno sproveden. Takođe, CKB se može pohvaliti izuzetno povoljnom pozicijom sopstvenog kapitala, tako da je u protekloj godini koeficijent solventnosti naše banke bio značajno viši od zakonski propisanog minimuma.

Identifikovali smo i potencijalne kreditne rizike koji su u direktnoj vezi sa onim granama privrede koje su najviše pogođene javnozdravstvenom krizom, zbog čega smo izdvojili značajne troškove rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke. Uprkos svim otežavajućim okolnostima, ali i zahvaljujući mjerama usvojenim od strane Centralne banke Crne Gore i našim proaktivnim djelovanjem, sačuvali smo kvalitet portfolija.

Sve što ste sproveli odvijalo se u svjetlu veoma teške situacije za Crnu Goru i za čitav svijet. Koliko je ta situacija uticala na vaše planove?

Naša vizija je od početka bila stvaranje banke koja će biti pokretač promjena koje donose boljitak i novi zamajac našem cjelokupnom poslovnom i društvenom ambijentu.

Sve što smo uložili u jednom tako izazovnom periodu gledali smo kao investiciju u budućnost, u dalji napredak i prilike koje su pred nama. Kroz jedan tako zahtjevan period, uz veliku posvećenost tima i podršku Grupe, uspjeli smo da ostvarimo zadate ciljeve. Dakle, za nama je težak, ali izuzetno dobar period.

Pred nama je vrijeme tokom kojeg će CKB valorizovati svoje kapacitete i sprovesti inicijative zahvaljujući kojima će Crna Gora sigurno biti naprednije i atraktivnije mjesto za poslovanje, investiranje i život. Na tom putu, spremni smo da podržimo i prihvatimo sve one koji dijele našu viziju i vrijednosti.

Pandemija korona virusa je svuda u svijetu, a pogotovo u Crnoj Gori, dovela i do ekspanzije digitalnih usluga i servisa. Kako ste vi doživjeli pojačanu potrebu i interesovanje tržišta za digitalne usluge? 

CKB je još ranije digitalizaciju prepoznala kao jednu od strateški najvažnijih odrednica našeg poslovanja, pa smo tako pojačano interesovanje za ove servise dočekali i više nego spremno. Još 2019. godine smo dobili nagradu Privredne komore Crne Gore za inovativnost za CKB GO aplikaciju, a prva smo banka u Crnoj Gori i među prvima u regionu koja je za svoje korisnike uvela Apple Pay servis beskontaktnog plaćanja.

Upravljanje finansijama putem lako dostupnih i sigurnih online servisa je već dugo standard savremenog bankarskog poslovanja, a pandemija korona virusa nam je dala priliku da svoje digitalne usluge i servise približimo klijentima koji do tada još nijesu bili dovoljno upoznati sa ovim mogućnostima. Na početku krize izazvanom pandemijom, pokrenuli smo i „digitalnu filijalu“ kako bi naši klijenti mogli online putem aplicirati za naše proizvode i usluge.

Svakako, naš tim kontinuirano radi na razvoju novih i atraktivnih digitalnih proizvoda koji će našim klijentima omogućiti sigurnu i lako dostupnu kontrolu i upravljanje finansijama. Kako bismo dodatno popularizovali prednosti korišćenja digitalnih servisa, odlučili smo se da svim klijentima koji apliciraju za CKB gotovinski kredit omogućimo besplatno korišćenje CKB GO servisa na period od šest mjeseci, dok je za one koji apliciraju za CKB EU mikro kredit za elektronsku fiskalizaciju ovaj rok duži i traje 12 mjeseci.

Posebni motiv za nove proizvode, servise i usluge nalazimo i u nagradama eminentnog finansijskog magazina Global Finance. Prema njihovom izboru, CKB je proglašena za najbolju banku u Crnoj Gori za 2021. godinu, a naša usluga privatnog bankarstva je, takođe, proglašena za najbolju u državi.

Proces digitalizacije je od nemjerljivog značaja ne samo za bankarski i poslovni sektor, već za cjelokupno društvo. Vjerujem da naš primjer može biti inspiracija za intenzivniji razvoj digitalnih rješenja u Crnoj Gori, kako bi se odlučnije krenulo u proces implementacije savremenih sistema i tehnologija.

Centrala CKB

Društveno odgovorno poslovanje je neraskidivi dio vaše korporativne kulture. U kom pravcu će se vaše aktivnosti iz ovog domena u budućnosti realizovati?

Korporativne vrijednosti CKB-a jasno definišu značaj društveno odgovornog poslovanja za društvo u kojem živimo i poslujemo. U ovoj godini nastavićemo da podržavamo različite projekte od opšteg značaja sa posebnim akcentom na inicijative kojima se promoviše društvo jednakih mogućnosti, kao i očuvanje životne sredine i princip održivog poslovanja.

CKB nastavlja da bude pouzdan partner i podrška građanima, privredi i državi za sve projekte koji doprinose napretku i dobrobiti našeg društva u cjelini.

CKB je uvijek poželjan poslodavac

Proces pripajanja je pokrenuo i pitanja rješavanja statusa zaposlenih koji svoj profesionalni put nijesu mogli nastaviti u CKB-u. Kako je okončan radni odnos sa njima?

Tim CKB-a je formiran na osnovu jasno definisanih kriterijuma sa ciljem očuvanja i integrisanja najboljih ljudskih resursa obje banke. Sa oko 200 zaposlenih potpisali smo sporazumne raskide ugovora uz isplate otpremnina koje su bile u skladu sa važećim kolektivnim ugovorima. Cijeli proces je odrađen transparentno, bez sprovođenja programa tehnološkog viška i, rekao bih, na zadovoljstvo obje strane. Mislim da to dovoljno govori koliko smo ozbiljno doživjeli ovaj aspekt pripajanja, kao i koliko poštujemo doprinos koji je svaki zaposleni dao u izgradnji i pozicioniranju obje banke.

Vaš odgovor na ovo pitanje je u skladu sa percepcijom CKB-a kao poželjnog poslodavca. Koliko je danas zahtjevno održati taj status?

CKB se može pohvaliti timom od gotovo 550 zaposlenih – profesionalcima koji adekvatno i proaktivno odgovaraju na zahtjeve crnogorskog tržišta, ali i na ono što su prilično visoki standardi OTP grupe. Titula poželjnog poslodavca nije nešto što se stiče brzo i posljedica je dugogodišnjeg i predanog rada na osnaživanju zaposlenih, razvijanju njihovih potencijala i vještina.

Kroz kontinuiranu primjenu standarda OTP grupe i njegovanje kvalitetnih domaćih praksi, nastavili smo da još agilnije njegujemo ovakav odnos prema zaposlenima. Zahvaljujući tome, danas se CKB može s pravom nazvati modernom, efikasnom i operativnom organizacijom koja nastoji da svaki zaposleni bude ponosan što je dio tima. U ovako izazovnim vremenima sačuvati taj status i vrijednosti je izuzetno zahtjevno, ali tu nema kompromisa. Ljudi su naša najveća vrijednost i resurs, tako da banka još intenzivnije sprovodi različite i kontinuirane aktivnosti, kako bismo dodatno motivisali zaposlene.

Izvor: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *