Bitcoin doživio najveći dnevni pad u dva mjeseca

Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao najviše u tri nedjelje. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Mišljenja o tome zašto se to dogodilo, naravno, podijeljena su, no dio analitičara prstom upire u početak trgovine dionicama Coinbasea na Njujorškoj berzi.

Vikend rasprodaja uslijedila je nakon naporne nedjelje za industriju koja je vidjela da je vrijednost svih kovanica porasla za 2,25 biliona američkih dolara usred bijesa potražnje za svim kripto stvarima u promašaju na direktnom popisu Coinbasea u srijedu. Najveća američka kripto burza završila je nedjelju s vrijednosti od 68 milijardi dolara, više od vlasnika njujorške berze.

“Neki oblik reakcije bio je neizbježan”, napisao je osnivač Galaxy Digitala Michael Novogratz u tweetu u nedjelju.

“Tržišta su se previše uzbudila oko dionica Coinbasea. Uzletjeli su dogecoin, XRP i BSV, a sve bez ikakog temelja. Sve su to bili znakovi da je tržište pretjeralo.”

Dogecoin, koji ima ograničenu upotrebu i nema nikakvih osnova, protekle nedjelje je snažno porastao da bi u jednom trenutku vrijedio više od 50 milijardi dolara prije nego što je posrnuo u subotu. Potražnja je bila toliko brza za tokenom da su ulagači koji su pokušavali njime trgovati na Robinhoodu srušili web stranicu nekoliko puta u petak, objavila je internetska berza u blogu.

U nekoliko internetskih izvještaja takođe se u nedjelju spekulisalo da je taj pad povezan sa zabrinutostima da bi američko ministarstvo finansija moglo suzbiti pranje novca koje se provodi putem digitalne imovine.

“Kripto svijet se danas budi pomalo bolne glave”, rekao je Antoni Trenchev, suosnivač kriptozajmodavca Nexo.

“Dogecoin-ov stopostotni uzlet u petak bio je vrhunac zabave. Euforija je bila u vazduhu. I obično u kripto svijetu postoji cijena koju treba platiti kada se to dogodi.”

Osim “neutemeljenih” najava o kaznama koje priprema američko ministarstvo finansija, Trenchev je rekao da faktori pada uključuju “višak poluge, upućeni Coinbase koji je privukao kapital nakon popisa i masovni prekidi isporuke struje u kineskoj provinciji Xinjiang koji pogađaju rudare bitcoina.”

Rastuće prihvatanje kriptovaluta potaknulo je rast bitcoina, kao i podizanje ostalih tokena na rekordne nivoe. Interes za kripto ponovno je porastao nakon što su kompanije od PayPala do Squarea počele omogućavati transakcije u bitcoinu na svojim sistemima, a tvrtke s Wall Streeta poput Morgan Stanleya počele su pružati pristup tokenima nekim najbogatijim klijentima. To se događa uprkos dugotrajnoj zabrinutosti zbog njihove nestabilnosti i korisnosti kao načina plaćanja.

Vlade šire istražuju rizike u tom sektoru kako se baza investitora širi. Najbolniji udarac kripto zajednici ove nedjelje je zadala Turska. Kripto kompanije pojačavaju svoje vrhunske redove kako bi oblikovale novo regulatorno okruženje i riješile dugotrajni skepticizam prema digitalnim tokenima.

Najvatreniji zagovornici bitcoina vide ga kao savremenog čuvara vrijednosti i zaštitu od inflacije, dok se drugi plaše da se stvara špekulativni balon.

Izvor: SEEbiz.eu

Check Also

Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacionog fonda

Norveška bi ove godine trebalo da povuče gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacionog fonda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *