Prvi kruzeri u Kotor stižu početkom maja

Od 10. aprila, nakon duže pauze, kruzeri sa turistima ponovomogu uplovljavati u crnogorske luke. Dolazak prvog kruzera u Luku Kotor očekuje se krajem aprilaili početkom maja. Kompanija MSC najavila je daće njihov mega kruzer Splendida prvi put uploviti u kotorsku luku 17. juna.

Do kraja oktobra taj brod će u akvatorijum drevnog grada u Boki uplovljavati svakog četvrtka.

– Costa luminosa bi trebalo u aprilu da dođe u Kotor. Ono što tačno znamo MSC je nama najavio da bi 17. juna, sa brodom koji još nije dolazio u Kotor, 333 metar dugog Splendida, najavljeno je da će od 17. juna svakog četvrtka dolazi u Kotor do kraja oktobra. To je sjajna vijest – kazao u „Emisiji za pomorce“ Radija CG, vlasnik agencije Allegra iz Bara”Mihailo Vukić”.

Posredstvom te agencije u Luku Bar stigla su tokom ove godine, tri kruzera kompanije “Norwegian cruise line”, sa osnovnom posadom, među kojima je i najveći 333 metra dugi Norwegian Jade.

To plovilo na vezu u barskoj luci biće do kraja jula.

U vrijeme pandemije kada su duće od godinu dana potpuno zaustavljena krstarenja brojni kruzeri sa osnovnom posadom su na vezu u lukama čekajući neka bolja vremena.

Posredstvom agencije Allegra iz Bara u Port of Adria stigla su tokom ove godine tri kruzera u raspremi, kompanije Norwegian cruise line.

Od 10. aprila u Baru je velelepni Norwegian Jade. Dosadašnja pozitivna iskustva te renomirane kompanije iz Norveške, koja planira da smjenu posade organizuje u našoj zemlji, doprinijela su pozicioniranju Crnu Goru kao renomirane kruzing destinacije ističe vlasnik agencije Allegra Mihailo Vukić.

– Crna Gora se visoko postavila na kruzing i brodskoj mapi svijeta. Brod Norwegian Jade će u naredna dva mjeseca ukrcavati posadu koja će dolaziti iz čitavog svijeta i plan je da to bude prvi brod NCL koji će početi da plovi da plovi poslije godinu i po – kazao je Vukić.

Brodovi u raspremi plaćaju brojne takse i usluge. Neophodno im je obezbijediti djelove za elektoniku i brodsku mehaniku, hranu, higijenska sredstva, energente, tako da su na dobiti ne samo agent koji je ugovorio dolazak i luka u kojoj je plovilo na vezu, već i brojna lokalna preduzeća i preduzetnici naglašava Vukić.

– Najveći problem je snabdijevanje gorovim, jer su brodovi preveliki, kada bi taj problem bio riješen onda bi ti brodovi mogli duže da ostaju kod nas – ističe Vukić.

Vukić ističe da država dobrom organizacijom i usklađivanjem zakona sa EU legislativom u pomorskoj oblasti, mora pratiti ostale kruzing destinacije, poput Hrvatske, Italije i Grčke koja je odnedavno otvorila svoje luke za kruzere.

Sve kruzing kompanije su već spremne da ispune epidemiološke protokole koje je predvidjela crnogorska Vlada.

Vukić očekuje da će naša državna i lučka administracija ispuniti sva očekivanja brodara i turista.

Svi članovi posade ali i putnici na kruzerima, prema najavama brodarskih kompanija vrlo brzo moraće da budu vakcinisani protiv COVID-a 19 očekuje MihailoVukić.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.