EU se zadužuje 800 milijardi eura da “ozdravi” od koronakrize

Evropska unija se priprema da se do 2026. godine zaduži 800 milijardi eura za realizaciju fonda za oporavak od ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, javlja turska državna agencija Anadolija.

Evropski komesar za budžet Johanes Han je predstavio strategiju finansiranja fonda za oporavak “Nova generacija EU”, koja je pripremljena kako bi se prevazišla ekonomska kriza izazvana globalnom pandemijom.

Han je kazao da će Evropska komisija godišnje sa tržišta kapitala prikupljati do 150 milijardi eura za finansiranje paketa za oporavak.

“Evropska komisija će koristiti raznovrsnu strategiju finansiranja kako bi do 2026. godine prikupila oko 800 milijardi eura po trenutnim cenama”, rekao je Han.

Kako je pojasnio, resursi će se prikupljati pod povoljnim uslovima, nakon čega će biti prebačeni zemljama članicama u skladu s planovima ulaganja i reformi.

Han je rekao da će se dug u ovu svrhu otplaćivati do 2058. godine, počevši od 2026, napominjući da već rade na predlogu zakonske regulative o tom pitanju koji će objaviti do kraja juna.

Nakon dugih pregovora, zemlje članice EU u decembru prošle godine postigle su dogovor o fondu za oporavak koji iznosi 750 milijardi eura.

Izvor: N1

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *