Andrea Orcel novi izvršni direktor UniCredita

Dodajte komentar

Andrea Orcel imenovan je u četvrtak za novog izvršnog direktora italijanske banke UniCredit, a početak mandata obilježilo je nezadovoljstvo pojedinih dioničara visinom njegove plate i bonusa.

Orcel je teškom mukom nadvladao nezadovoljstvo dioničara uslovima njegovog ugovora i paketom plata i nagrada u visini do 7,5 miliona eura, osiguravši na skupštini dioničara 54 posto glasova, tek nešto više od traženog minimuma od 50 posto plus jedan glas.

Orcelova plata biće dvostruko veća od one bivšeg izvršnog direktora Jeana Pierrea Mustiera i naišla je na kritiku savjetodavnih kompanija vodećih dioničara koje su im preporučile da glasaju protiv.

Posebno su nezadovoljni što Orcelin bonus u dionicama u prvoj godini nije povezan s poslovnim rezultatima i što se ne može mijenjati u slučaju nepravilnosti.

“Paket” njegovog prethodnika Jeana-Pierrea Mustiera dobio je 2016. godine podršku 87 posto ulagača.

Na današnjoj skupštini dioničara zastupljeni su bili investitori na koje otpada 60 posto redovnih dionica banke. Orcelov paket dobio je podršku 54 posto glasova na skupštini , što znači da ga podržava samo oko trećina njih.

Lista novih direktora koju je predstavio odbor u odlasku, a uključuje Orcela kao predloženog izvršnog direktora i bivšeg ministra privrede Piera Carla Padoana na funkciji predsjednika, dobila je 76,3 posto glasova, što odgovara manje od polovine ukupnog kapitala banke.

Prihvaćajući posao u UniCreditu, Orcel se odriče više od 25 miliona eura odgođenih plata bivšeg poslodavca, švajcarskog UBS-a, čiji je ogranak investicionog bankarstva vodio do 2018. godine.

UniCredit je saopštio da mu neće ni na koji način nadoknaditi taj gubitak.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *