Rubini: Na tržištu je toliko mjehura pred pucanjem da liči na jednu pjenu

Nurijel Rubini, ekonomista poznat pod nadimkom Dr. Propast zbog svojih pesimističnih stavova o tržištu, rekao je da su tržišta “izuzetno mjehurasta” i da učesnici “previše rizikuju”.

– U situaciji smo kada su finansijska tržišta izuzetno “pjenasta”. U naprednim ekonomijama imamo ili nulte stope ili negativne stope. I vidimo široku pjenu, mehuriće, preuzimanje rizika – naveo je on.

Rubini je primijetio da berza kreće ciklično prilagođenim odnosima PE “koje nismo vidjeli od 1999. ili 2000. godine kada je došlo do pucanja balona”, piše Telegraf Biznis.

On misli da je sada balon vidiljv na kriptovalutama i hedž fondovima.

Na pitanje šta bi moglo da bude inicijalna kapisla koja bi dovela do toga da taj balon pukne na nekom od tržišta, Rubini je istakao da eksperiment FED-a i Ministarstva finansija masovnih fiskalnih i monetarnih podsticaja može dovesti to toga da se ekonomija pregrije.

Ekonomista je rekao da ako prinos na desetogodišnje obveznice poraste iznad 2 odsto do kraja godine, to bi prouzrokovalo rast stvarnih prinosa, i mogao bi da bude “šok koji zapravo pogađa tržišta kapitala u SAD i globalno”.

Rubini je takođe rekao da bi u naredne dvije ili tri godine mogli da se vide “nizovi negativnih šokova u ponudi” koji bi mogli da dovedu do “inflacije, a zatim i stagflacije”.

Profesor sa Njujorškog univerziteta primijetio je da tenzije između SAD-a i Kine, “deglobalizacija” i starenje stanovništva u naprednim ekonomijama mogu “smanjiti potencijalni rast” i “povećati troškove proizvodnje”, što dovodi do porasta inflacije “znatno iznad ciljeva centralnih banaka”.

On dalje tvrdi da bi visok nivo privatnog i javnog duga doveo do “finansijskog kraha” ako bi to učinili, prenosi Telegraf Biznis.

Rubini je komentarisao i nedavnu propast fonda Archegos, i naveo da će vjerovatno još jedna porodična kancelarija eksplodirati s obzirom na preuzimanje rizika na trenutnom tržištu.

Check Also

Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacionog fonda

Norveška bi ove godine trebalo da povuče gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacionog fonda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *