Mastercard predstavlja novo rješenje za banke – Kalkulator ugljeničnog otiska – kao odgovor na sve veću posvećenost očuvanju životne sredine  

Novo istraživanje o održivosti kompanije Mastercard otkriva značajan porast posvećenosti potrošača očuvanju životne sredine kao rezultat pandemije COVID-19. Više od dvije petine ispitanih Evropljana (48%) smatra da je smanjenje njihovog ugljeničnog otiska sada važnije nego prije pandemije. Zapravo, više od polovine Evropljana (52%) postalo je svjesnije toga da njihovi postupci mogu uticati na okolinu, a generacija Z i milenijalci (58%) prednjače u tome. Ovo signalizira rastući trend ka ekološki osviještenoj potrošnji među ljudima koji svoju kupovinu i korišćenje programa nagrađivanja pretvaraju u akcije u korist planete.

Želja ka svijesnijoj potrošnji porasla je tokom posljednje decenije. Međutim, promjene u stavovima i akcijama naglo su se povećale kao direktna posljedica COVID-19 pandemije. Kako potrošači postaju svijesniji vlastitih postupaka, gotovo tri petine ispitanika (58%) vjeruje da bi se kompanije trebale ponašati na održiviji i ekološki prihvatljiviji način, a generacija Z je predvodnik ovog trenda razmišljanja (62%). Takođe, kao tri glavna problema na koja Evropljani žele da se kompanije i brendovi usredsrijede pored suočavanja s pandemijom, su smanjenje otpada (39%), rješavanje problema zagađenja plastičnim proizvodima i ambalažom (38%), i smanjenje zagađenja vazduha i vode (35%).

Kao dio sveobuhvatne platforme održivosti kompanije Mastercard, 2020. je osnovana Koalicija Neprocjenjiva Planeta. To je dugoročno opredijeljenje kompanije da pomogne kako poslovnim subjektima, tako i potrošačima da daju svoj doprinos i podršku planeti s ciljem sadnje 100 miliona stabala. Pored toga, razvijen je i Mastercard kalkulator ugljeničnog otiska  u saradnji sa švedskom FinTech kompanijom Doconomy. Ovaj alat je integrisan u globalnu Mastercard mrežu i omogućava bankama da ga prihvate i da se prilagode ekološki osviješćenim potrošačima koji traže više načina kako bi bili informisani o svojoj potrošnji. Kalkulator pruža pristup uvidima i informacijama o uticaju ugljenika i omogućava ljudima da lakše doprinesu očuvanju životne sredine.

Mark Barnet, predsjednik kompanije Mastercard za Evropu rekao je: „Neophodno je da kompanije shvate svoju ulogu u naporima za očuvanje planete, ne samo zato što su potrošači strastveni po tom pitanju, već i zato što je to ispravna stvar za uraditi. Na kraju krajeva, ovo je planeta svakog od nas i postoji kolektivna odgovornost da se pokrene akcija. Od kako traje pandemija, zabrinutost za očuvanje životne sredine eksponencijalno je porasla, a istim tempom moraju rasti i naše aktivnosti.”

Kalkulator ugljeničnog otiska omogućava potrošačima da dobiju presjek emisije ugljenika koju stvara njihova kupovina u različitim kategorijama. Proračuni se zasnivaju na nezavisno provjerenom Åland indeksu i mogu se dalje poboljšati relativnim i lako razumljivim ekvivalentima (poput broja stabala potrebnog za apsorpciju iste količine CO2), kao i savjetima o tome kako živjeti na održiviji način. Potrošači takođe imaju mogućnost da doprinesu projektima obnove šuma u okviru Koalicije Neprocjenjiva planeta – bilo doniranjem ili korišćenjem programa nagrađivanja vjernosti koje sprovode banke. Banke mogu bez problema integrisati Kalkulator ugljeničnog otiska u svoje mobilne aplikacije putem novih API interfejsa koji su sada dostupni na Mastercard Developers.

Za dodatne informacije molimo posjetite www.PricelessPlanet.org

Check Also

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *