Državni dug 4,33 milijarde eura

Podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja pokazuju da je ukupan državni dug, bez depozita, na kraju decembra prošle godine iznosio 4,33 milijarde eura ili 103,28 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), piše Dan.

Ukupan državni dug je sa depozitima iznosio 3,46 milijardi eura ili 82,48 odsto BDP-a.

“Spoljni dug je iznosio 3,84 milijarde eura, odnosno 91,46 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 495,56 miliona, odnosno 11,82 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju prošle godine iznosili 872,43 miliona eura, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 20,81 odsto BDP-a”, navodi se u izvještaju o državnom dugu objavljenom na sajtu ministarstva.

Do povećanja državnog duga u četvrtom kvartalu prošle godine je, kako su objasnili, došlo prvenstveno usled emitovanja obveznica.

Iz ministarstva su dodali da su na međunarodnom tržištu emitovane obveznice u iznosu od 750 miliona eura, sa rokom dospijeća od sedam godina i kamatnom stopom od 2,875 odsto godišnje, što predstavlja jedan od najpovoljnijih uslova zaduženja putem euroobveznica.

“Osim toga, na povećanje duga u četvrtom kvartalu uticalo je i povlačenje kreditnih sredstava za potrebe realizacije infrastrukturnih projekata, u prvom redu, izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo”, precizirali su iz ministarstva.

Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, reforme poreske administracije, unapređenja putne infrastrukture i nabavku vojne opreme u četvrtom kvartalu povučeno je oko 15,29 miliona eura.

Izvor: Dan

Check Also

Popović novi stečajni upravnik Solane

Novi stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju je Miloš Popović, saznaju “Vijesti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.