Britanija najveći investitor u vjetroenergiju u Evropi

Dodajte komentar
Ilustracija

Velika Britanija je zauzela prvo mjesto u Evropi po ulaganjima u elektrane na vjetar u 2020. godini, sa iznosom od 13 milijardi eura, prema izvještaju organizacije WindEurope.

Od ukupnih lanjskih ulaganja u ovaj sektor širom Starog kontinenta, vrijednih 43 milijarde eura, Holandija je investirala skoro osam milijardi eura, našavši se na poziciji broj dva, a slijede Francuska sa 6,5 milijardi, Njemačka sa 4,3 milijarde, dok je Turska peta sa 1,6 milijardi eura, prenosi agencija Anadolija.

Izvještaj o finansiranju i ulaganjima u evropsku industriju vjetra u 2020. godini pokazuje da su investicije u priobalne vjetroparkove dostigle lani rekordnih 26,3 milijarde eura, dok su investicije u nove kopnene vjetroparkove iznosile 16,5 milijardi eura.

Komentarišući izvještaj, izvršni direktor WindEurope Gil Dikson ocijenio je da bi vlade u Evropi trebalo da podstaknu ulaganja u vjetroenergiju pojednostavljenjem postupka izdavanja dozvola kako bi ostvarile klimatske i energetske ciljeve, dodajući da u suprotnom ne vidi svrhu od povećanja navedenih ciljeva.

“Tehnologija je dostupna. Novac je dostupan. Ali nedostaju prave politike, posebno u vezi sa dozvolama za nove vjetroparkove za šta su pravila i postupci suviše složeni“, rekao je on.

Prema izvještaju, većina investicija obezbjeđuje se putem bankraskih kredita, pri čemu dužničko finansiranje iznosi između 70 i 90 posto, dok se preostalih 10 do 30 procenata obezbjeđuje na tržištima kapitala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *