Ambasada Kine: Naše investicije nemaju geopolitičke motive, niti su prijetnja za bezbjednost države

Kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive, ne predstavlju prijetnju za bezbjednost države u regionu, ni sa nikakvim političkim uslovima ne miješaju se u unutrašnje stvari zemalja regiona, ne ometaju investicije iz drugih zemalja, saopšteno je danas iz Ambasade Kine u Crnoj Gori.

Iz tog diplomatskog predstavništva su, odgovarajući na novinarsko pitanje, istakli da je auto-put najveći infrastrukturni projekat od obnove nezavisnosti Crne Gore.

“Ovaj istorijski projekat je od velike važnosti za dugoročni razvoj turizma, koji je pokretač crnogorske ekonomije, i za unapređenje balansiranog regionalnog ekonomskog razvoja i jačanje povezanosti Crne Gore sa susjednim zemljama”, navode u Ambasadi Kine.

Kako dodaju, kineske investicije na Zapadnom Balkanu idu u korist jačanja ukupnog ekonomskog razvoja regiona.

“U korist povećanja zapošljavanja i životnog standarda, u korist ubrzavanja integracije EU, u korist povećanja uvjerenja međunarodne zajednice u razvojne perspektive regiona, u korist produbljivanja prijateljske saradnje između regiona i Kine. Takve kineske investicije pozdravljaju ne samo zemlje Zapadnog Balkana, već i zemlje centralne i istočne Evrope”, naglašavaju u kineskoj ambasadi.

Takva saradnja je, poručuju, prirodno uzajamno korisna.

“Ono što se smatraju kineske investicije negativnim jeste nepravedno prema Kini, nepoštovanje prema zemljama u regionu, nepogodno za održavanje regionalne stabilnosti, te će stvoriti kontradikcije i barijere, i ometati razvoj Zapadnog Balkana”, smatraju u Ambasadi Kine.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Džao Liđian istakao je da je projekat auto-puta od velikog značaja za socio-ekonomski razvoj Crne Gore.

“Kina je spremna na produbljivanje uzajamno korisne saradnje dvije zemlje, koja bi donijela korist za oba naroda”, poručio je.

(CdM)

Check Also

Dragan Bokan: Kako smo stvorili brend prepoznatljiv širom regiona

Od marketa sa šest zaposlenih koji je otvoren 1995. godine u Podgorici, Voli Trade je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *