“Sveti Stefan” u plusu 507.000 eura

Dodajte komentar

Kompanija „Sveti Stefan hoteli“, u većinskom državnom vlasništvu, koja je vlasnik elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer prošlu godinu završila je sa pozitivnim poslovnim rezultatom od 507 hiljada eura. To piše u izvještaju o finansijskom poslovanju koji je poslat Upravi prihoda.

Ova firma se isključivo “bavi” izdavanjem u zakup grad hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, za šta joj godišnje firma „Adriatic properties, biznismena kinesko-malezijskog porijekla Vei Seng Pua i grčkog biznismena Petrosa Statisa, plaća oko milion eura.

“Sveti Stefan hoteli” su nastali iz hotelske grupe „Budvanska rivijera“ nakon što je završeno restrukturiranje, a registrovan je u avgustu 2019. godine.

Prema podacima iz izvještaja kompanija “Sveti Stefan hoteli” prošle godine je prihodovala 977.955 eura, dok godinu ranije prihod je bio 339.950 eura Na plate tri zaposlena u firmi i naknade članova odbora direktora potrošeno je 233 hiljade eura, piše portal Vijesti.

Vrijednost imovine hotelskog kompleksa ostala je nepromijenjena i iznosi 60,7 miliona eura. Firma ima potraživanja od 116 hiljada eura, dok gotovine na računu ima 700 hiljada eura.

“Vijesti” su ranije objavile da u kompaniji radi troje zaposlenih od čega, kako su iz te firme saopštili, predsjednik odbora direktora Milan Vučinić, nekadašnji potpredsjednik Opštine Budva dok je gradom upravljao Lazar Rađenović (DPS), ima neto zaradu od 2.100 eura, izvršni direktor Miško Rađenović ima 1.800 eura, a sekretar društva Saša Samardžić 1.200 eura.

Očekuje se da će Vlada ubrzo imenovati novi odbor direktora i smijeniti rukovodstvo firme, kadorve DPS-a, a nakon toga i preispitati poslovanje firme i pod lupom staviti ono što su rukovodioci radili.

Kada je firma registrovana 2019. godine odmah je u novembru te godine počela trgovina njenim akcijama na Montenegroberzi, kada je cijena bila 3,4 eura po akciji.

U maju prošle godine godine kompanija Stratex prodala je udio u tom preduzeću. Značajan dio, kako su objavili mediji, kupila je AIK banka, biznismena Miodraga Kostića. Nešto preko 1.000 akcija kupljeno je posredstvom Universal Capital banke Petrosa Statisa, ali nije poznato za čiji račun. Stratex Development je imao do tada 9,39 odsto, a Stratex Hospitality 5,83 odsto akcija. Vlada trenutno ima 41,6 odsto akcija u Sveti Stefan hoteli, a AIK banka 19,98 odsto. Fond PIO posjeduje 12,8 odsto, dok je vlasnik 9,4 odsto sakriven iza kastodi računa Hipotekarne banke. Firma Agromarket iz Kragujevca ima 1,49 odsto kacija, Iva Senjak 0,7 odsto, a Neđeljko Milošević 0,07 odsto akcija.

Grad-hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, dati su u januru 2007.godine u zakup firmi Adriatic properties prvo na 30, pa aneksima ugovora na 42 godine.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *