Ko su kripto milijarderi: Čak 12 se našlo na Forbsovoj listi najbogatijih

Dodajte komentar

Trenutno svijetom vlada “digitalna zlatna groznica”. Ogroman rast vrijednosti bitkoina i drugih kriptovaluta uveo je kripto milijardere na velika vrata na Forbsovu listu najbogatijih ljudi na svijetu.

Koliko toga može da se desi za samo godinu dana – najbolje znaju oni koji ulažu u kriptovalute. Kada je američka ekonomija zastala u martu prošle godine, investitori se uspaničili, bitkoin je pao čak 50 odsto za jedan dan, a pratile su ga i druge kriptovalute.

Dvanaest mjeseci kasnije, budućnost digitalnih dobara nikad nije izgledala svjetlije. Bitkoin je obarao rekorde ove godine, a cijena je u martu dostizala i brojke veće od 60.000 dolara. Druge kriptovalute imale su sličan rast, što je dovelo do toga da ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta poraste na preko 1,5 biliona dolara.

Sada i banke i kompanije kreću u pohod na to tržište.

Kako kripto-tržište raste, raste i lista bogatih. Čak 12 kripto milijardera ušlo je na Forbsovu listu najbogatijih za samo godinu dana, u odnosu na samo četiri, koliko ih je bilo na spisku godinu dana prije toga.

Ko se našao na listi?

Kameron i Tajler Vinklvos

Braća blizanci i bivši veslači tužili su Facebook, nagodili se i dobili 65 miliona dolara, a onda su to pretvorili u još veće bogatstvo, pa tako sada obojica imaju po tri milijarde dolara. Sa kupovinom bitkoina su počeli 2012. godine. Takođe su pokrenuli i kripto-mjenjačnicu Džeminaj (Gemini) i aukcijsku platformu za digitalne umjetnine Nifti gejtvej (Nifty Gateway).

Majkl Sejlor

Sejlor je CEO kompanije Majkro stratedži (MicroStrategy) koji je “težak” 2,3 milijarde dolara. Bitkoine je kupio prije buma, kako za sebe, tako i za kompaniju, čime je pogurao rast cijene njenih akcija.

Metju Rozak

Rozak je kripto-entuzijasta bio još od 2011. godine. Danas, njegovo bogatstvo se procjenjuje na 1,5 milijardi dolara. On je i na čelu kompanije Blok (Bloq) koja je specijalizovana za blokčejn infrastrukturu, ali i rani investitor u kripto-startape.

Tim Drejper

Godine 2014. ovaj kapitalista iz Silicijumske doline kupio je bitkoine u vrijednosti od 18,7 miliona dolara, koje su prije toga američki maršali konfiskovali sa crnog tržišta Put svile (Silk Road). Danas ti bitkoini vrijede 1,5 milijardi dolara.

Sem Benkman Frajd

Benkman Frajd je najbogatiji kripto-milijarder. Ovaj dvadesetdevetogodišnjak je završio studije na američkom univerzitetu MIT, a “težak” je 8,7 milijardi dolara.

Brajan Armstrong

Armstrong je CEO i koosnivač Koinbejsa (Coinbase) čije se bogatstvo više nego ušestostručilo u posljednjih godinu dana zbog buma na tržištu kriptovaluta. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 6,5 milijardi dolara.

Fred Ersam

On je zajedno sa Armstrongom osnovao Koinbejs 2012. godine. Kompaniju je napustio ali je ostao član odbora, a njegov udio u kompaniji od šest odsto procjenjuje se na 1,9 milijardi dolara.

Čangpeng Žao

Osnivač kripto-mjenjačnice Bajnens (Binance) vratio se na listu milijardera. Bogatstvo: 1,9 milijardi dolara.

Beri Silbert

Njegovo bogatstvo vezano je za konglomerat DCG (Digital Currency Group) koji je osnovao 2015, a procjenjuje se na 1,6 milijardi dolara.

Kris Larsen

Koosnivač i predsjednik kompanije Ripl (Ripple) posjeduje bogatstvo vrijedno 3,4 milijardi dolara.

Džed Mekejleb

Još jedan koosnivač Ripla, čije se bogatstvo procjenjuje na dvije milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *