Postignut dogovor sa Eksim bankom

Dodajte komentar

Vlada je prolongirala rok za povlačenje kreditnih sredstava za završetak prve dionice auto-puta, koji je isticao sredinom naredne sedmice, saopštio je juče na Tviteru ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Prema saznanjima Pobjede aneks ugovora sa kineskom Eksim bankom o finansiranju izgradnje prioritetne dionice auto-puta potpisan je prije dvije sedmice, dok je novac uplaćen juče.

– Još jedan dokaz da nam je emisija obveznica u decembru omogućila bolju pregovaračku poziciju. Prolongirali smo rok za povlačenje kreditnih sredstava za završetak prve dionice auto-puta, koji je isticao u srijedu – napisao je Spajić na Tviteru.

On je rekao da je na taj način izbjegnut veliki trošak iz budžeta ili novo zaduženje, od 128 miliona eura.

– Ispravili smo još jednu grešku bivše vlasti, koja je 2019. godine produžila rok za izgradnju auto-puta, ali nije rok za povlačenje sredstava iz ugovora o kreditu – tvitnuo je Spajić, ne precizirajući detalje reprograma.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je 31. marta saopštila da je EU spremna je da pomogne Crnoj Gori u pronalaženju rješenja za vraćanje duga kineskoj banci za infrastrukturne projekte.

– EK će i dalje podržavati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU i u tom kontekstu sarađivati sa državom u pronalaženju finansijskih rješenja za njene investicione projekte i osigurati održivost njenog javnog duga – rekla je Pisonero.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je prilikom prve posjete Briselu, pred zastupnicima Evropskog parlamenta zatražio pomoć EU, navodeći da Kina vrši uticaj preko dodijeljenog kredita za dionicu auto-puta Bar – Boljare.

Ugovor sa Eksim bankom potpisan je u oktobru 2014. godine, ali je stupio na snagu 14. aprila 2015, sa mogućnošću da se odobreni kredit od 944 miliona dolara povlači u narednih šest godina.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *