Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivše uprave EPCG-a

Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović je juče u ime Elektroprivrede Crne Gore, Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Duška Markovića, bivše ministarke energetike Dragice Sekulić, bivšeg predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Đoka Krivokapića, vlasnika i zastupnika Uniprom Veselina Pejovića, i bivše uprave EPCG-a, zbog sumnje da su počinili nekoliko krivičnih djela, kojima su, kako tvdi oštetili državni budžet za 16.940.025 eura.

Đukanović smatra da su oni počinili krivična djela kao što su kriminalno udruživanje, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja i protivzakoniti uticaj. On je krivične prijave podnio i protiv bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede Igora Noveljića, bivših članova Odbora direktora tog preduzeća Ranka Milovića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Srđana Spaića, Miloša Konatara i Nikole Vujovića, kao i izvršnog direktora Fonda za zaštitu životne sredine Jovana Martinovića, zbog, navodno počinjenih istih krivičnih djela.

– Oni su u vremenskom periodu 2020-2021 godina, kao organizovana kriminalna grupa koju su organizovali osumnjičeni Marković Duško, Sekulić Dragica i Pejović Veselin, pribavili privrednom subjektu UNIPROM d.o.o. Nikšić protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 16.940.025 eura, tako što su, po pretohodnom dogovoru, i unaprijed pripremljenom planu za svjesno kršenje propisa i pravila određivanja iznosa/količine emisionih kredita u smislu Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, Marković Duško i Sekulić Dragica protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja, na šta ih je umišljajno podstrekao Pejović Veselin – saopšeno je iz EPCG-a.

Kako navode, oni su najprije učestvovali u određivanju dodjele količine besplatnih emisionih kredita putem Uredbe o aktivnostima odnosno djelatnostima koje emituju gasove sa efektom staklene bašte za koje se izdaje dozvola za emisiju gasova sa efektom staklene bašte (“Sl. list CG”, br. 8/2020), tako što su, kako tvde iz EPCG-a, kroz Uredbu za 2020. i 2021. za godinu opredijelili broj besplatnih emisionih kredita koji su pogodovali samo Uniprom, iako su, kako se tvdi, bili svjesni da je broj besplatnih emisionih kredita koji je dodijeljen toj kompaniji realano nepotreban.

Sve se to činjelo, kako tvde iz EPCG-a, kako bi Uniprom neiskorišćeni broj besplatnih emisionih kredita. prenio uz enormnu naknadu na Elektroprivredu Crne Gore.

EPCG je ove emisione kredite mogla pribaviti od nadležnog organa putem javne aukcije, i plaćanjem aukcijske cijene emisionih kredita na žiro račun Fonda za zaštitu životne sredine, a što nije učinjeno.

– Marković Duško i Sekulić Dragica nikada nijesu formirali komisiju koja je trebala da sprovede aukciju, a sve sa ciljem da omoguće Unipromu da stekne protiv pravnu korist. Bivši izvršni direktor EPCG Noveljić Igor, je kao odgovorno lice u EPCG u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za drugo pravno lice – konkretno za Uniprom, grubo povrijedio ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovinom, što je učinio uz saglasnost Odbora direktora EPCG koji su činili članovi kriminalne organizacije Krivokapić Đoko, Milović Ranko, Hodžić Samir, Radulović Vladan, Spaić Srđan, Konatar Miloš i Vujović Nikola – navodi se u saopštenju EPCG-a.

Oni su, kako tvrde iz EPCG-a, imali obavezu da daju smjernice izvršnom direktoru u pogledu vođenja poslova.

– Dok je osumnjičeni član kriminalne organizacije Martinović Jovan kao direktor Fonda za zaštitu životne sredine sproveo spornu transakciju- promet emisionih kredita u Registru emisionih kredita za 2020. godinu i Registru emisionih kredita za 2021. godinu, iako je znao i morao znati da sporni Sporazumi ne predstavljaju ispravu koja je podobna za upis u Registar, imajući u vidu da za svoj predmet imaju trgovinu besplatno stečenim emisionim kreditima čime je došlo do namjernog i svjesnog izigravanja propisa, i pribavljanja protivpravne imovinske koristi privrednom subjektu Unipromu, u iznosu od 16.940.025 eura, na štetu Fonda za zaštitu životne sredine i budžeta Crne Gore – navode iz EPCG-a, prenosi Pobjeda.

Da je Elektroprivreda uplatila ta sredstva Fondu, tvrde u EPCG-u, Fond bi 90 odsto tih sredstava vratio Elektroprivredi kroz razne ekološke investicije.

– Nikakve uvrede i prijetnje od raznog polusvijeta, koji je uspio da se obogati za vrijeme bivšeg režima, neće zaustaviti pravdu. Neće Milivoje Katnić i Ivica Stanković dovjeka biti brana borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije – zaključuje se u saopštenju EPCG-a.

Check Also

Crna Gora u fokusu na Adria Hotel Forumu

Adria Hotel Forum (AHF), vodeća konferencija za hotelijerstvo u jugoistočnoj Evropi, održana je ove nedjelje …

One comment

  1. Jedan od nacina na koji je grupacija Uniprom ,koji je inace, finansijski pukao,vracao kredite i obaveze prema dobavljacima
    Cuvena ekipa iz Niksica
    Kolektivizacija obaveza a konkretizacija profita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *