Uhapšen Zak Ejveri, glumac koji je napravio Ponzijevu šemu decenije

Dodajte komentar

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapsili su glumca Zaka Ejverija jer je navodno osmislio šemu kojom je investitore prevario za više stotina miliona dolara, saopštile su danas vlasti, prenosi Srna.

U saopštenju se navodi da je Ejveri investitorima govorio da će njegova kompanija “1uMM” otkupiti prava za distribuciju filmova i licence od kompanija “Netfliks” i “HBO” ali on u realnosti nije bio u poslovnim odnosima ni sa jednom od ovih firmi.

U saopštenju iz kancelarije državnog tužioca za centralni okrug Kalifornije navodi se da je on umjesto toga vodio kompaniju kao piramidalnu šemu i dobijeni novac od novih investitora koristio za isplatu starih.

On je pomoću ove šeme uzeo više od 690 miliona dolara. Ministarstvo pravosuđa navodi da je prevara krenula 2015. godine i da još treba da isplati 227 miliona dolara koje su mu dale “žrtve”.

On je, navodno, koristio novac za luksuzni život, poput odlazaka u Las Vegas, kupovinu kuće vrijedne šest miliona dolara i plaćanje jednog slavnog dizajnera.

On je optužen za prevaru i mogao bi se suočiti sa 20 godina zatvora, ukoliko bude proglašen krivim. Ejverijevo pravo ime je Zakari Horvic.

Šta je u stvari Ponzijeva šema? To je prevara o investiranju koja obećava visoke stope prinosa, uz mali rizik za investitore. Ova prevara donosi prinose za rane investitore, a cilj da bi bila uspješna je da tvorac šeme konstantno stiče nove investitore. Novi prihod koristi se za isplatu originalnih investitora povratima, označenim kao profit od legitimne transakcije. Kada poplava novih investitora presuši i nema dovoljno novca da se to preokrene, šeme se raskrinkavaju, piše Bonitet.

Berni Madof, zvanično je “autor” najveće Ponzijeve šeme sprovedene u istoriji. Kako neki izvori navode za 20 godina koliko je šema trajala, Madof je obrnuo gotovo 50 milijardi dolara. “Poluzvanični” podaci govore da je 18 milijardi vraćeno investitorima, a da je isto toliko je nestalo, međutim ono što je sigurno je da se nikada neće saznati koliko je tačno novca bilo u igri. Madof je od 2009. godine u zatvoru, ima 82 godine i služi maksimalnu kaznu od 150 godina zatvora. O njemu je snimljen i film gdje ga tumači čuveni Robert de Niro (The Wizard of Lies).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *