Sava Re isplaćuje dividendu od 0,85 eura po dionici

Nakon što prošle godine nije isplatila dividende zbog neizvjesnosti u vezi s epidemijom covida-19, reosiguravajuće društvo Sava Re distribuiralo bi nešto manje od četvrtine prošlogodišnje neto dobiti ove grupe, što bi iznosilo 0,85 eura bruto po dionici.

Nadzorni odbor i uprava dali su u srijedu predlog o visini dividende. Ukupno bi akcionarima bilo isplaćeno 13,2 miliona eura, odnosno 23,4 posto neto dobiti grupe za 2020. godinu, objavila je kompanija putem web stranice Ljubljanske borze. Dioničari bi tako dobili 0,85 eura bruto po dionici, ali odluka o sazivanju skupštine još nije donesena.

U 2019. godini Sava osiguravajuća grupa ostvarila je neto dobit od 50,2 milijuna eura, a u 2020. godini 56,4 miliona eura. Sava Re je 2020. godine imala gubitak od 11 miliona eura, ali to je posljedica prošlogodišnje preporuke osiguravajućim društvima da pristupe isplati dividende s velikim oprezom. Da je prošle godine dobila dividende od podružnica u grupi, ne bi bilo operativnog gubitka, objasnila je Sava Re.

Check Also

Smijenjen Vučelić, Đelović v. d. direktora Luke Bar

Za vršioca dužnosti izvršnog direktora AD Luka Bar bord direktora je na današnjoj sjednici izabrao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *