NLB će isplatiti 25 miliona eura dividende, i to u ratama

Dodajte komentar

Dioničari Nove ljubljanske banke (NLB) odlučiće na skupštini sredinom juna o predlogu uprave i nadzornog odbora da banka ove godine isplati gotovo 25 miliona eura dividende. Isplata će se vršiti u dvije rate, prva rata odmah nakon održavanja skupštine.

Predlog Uprave NLB za sazivanje Glavne skupštine dioničara odobrio je Nadzorni odbor na sjednici u četvrtak. Očekuje se da će se Skupština održati 14. juna, uživo i putem interneta, izvještava RTV Slovenije.

Na dnevnom redu naći će se predlog za raspodjelu 24,8 miliona eura raspodjeljive dobiti dioničarima u dvije rate: prva rata u ukupnom iznosu od 12 miliona eura u junu i druga rata u ukupnom iznosu od 12,8 miliona eura nakon 30. septembra, ako ne bude u suprotnosti sa propisima Banke Slovenije. Dividenda po akciji bi tako iznosila 1,24 eura bruto.

Predloženi iznos predstavlja najviše što trenutno dozvoljava Evropska centralna banka.

U 2020. godini NLB grupa ostvarila je neto dobit od 269,7 miliona eura, čemu je značajno doprinijela akvizicija Komercijalne banke sa pozitivnim uticajem negativnog goodwilla u iznosu od 137,9 miliona eura.

Nakon što prošle godine nije isplatila dividende zbog neizvjesnosti u vezi s epidemijom covida-19, reosiguravajuće društvo Sava Re distribuiralo bi nešto manje od četvrtine prošlogodišnje neto dobiti ove grupe, što bi iznosilo 0,85 eura bruto po akciji.

Nadzorni odbor i uprava dali su u srijedu prijedlog o visini dividende. Ukupno bi akcionarima bilo isplaćeno 13,2 miliona eura, odnosno 23,4 posto neto dobiti grupe za 2020. godinu, objavila je kompanija putem web stranice Ljubljanske berze. Dioničari bi tako dobili 0,85 eura bruto po dionici, ali odluka o sazivanju skupštine još nije donesena, prenosi Indikator.ba.

U 2019. godini Sava osiguravajuća grupa ostvarila je neto dobit od 50,2 miliona eura, a u 2020. godini 56,4 miliona eura. Sava Re je 2020. godine imala gubitak od 11 miliona eura, ali to je posljedica prošlogodišnje preporuke osiguravajućim društvima da pristupe isplati dividende s velikim oprezom. Da je prošle godine dobila dividende od podružnica u grupi, ne bi bilo operativnog gubitka, objasnila je Sava Re.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *