Kontrolno saslušanje guvernera Žugića zbog kredita u švajcarcima

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet tražio je da se naredne nedjelje organizuje konsultativno saslušanje guvernera Centralne banke CBCG Radoja Žugića o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u eure.

Predsjednik Odbora Vladimir Joković kazao je da raspravu o tome treba organizovati što prije, jer narednih nedjelja slijede odbori na kojima će se raspravljati o završnom računu budžeta za 2019. i prijedlogu ovogodišnjeg budžeta.

“Na sjednicu bi bili pozvani guverner CBCG i predstavnici klijenata banaka. U komunikaciji sa CBCG i advokatom Dragomirom Ćalasanom ćemo dogovoriti tačan datum sjednice, ali bi najbolje bilo da se organizuje naredne nedjelje”, rekao je Joković.

Inicijativu za konsultativno saslušanje prihvatila je većina članova Odbora.

Kredite u švajcarskim francima u Crnoj Gori je podiglo 270 građana. Oni su prije osam godina tužili Hipo Alpe Adria banku, sadašnju Addiko, zbog ugovora o valutnoj klauzuli.

Advokat Ćalasan naveo je u dopisu upućenom Skupštini da je guverner Žugić bio zadužen da preporuči bankama kako da postupaju, nakon presuda klijentima.

Predsjednik Odbora Joković najavio je ranije da će na jučerašnjoj sjednici zakazati datum rasprave o prijedlogu ovogodišnjeg budžeta, vrijednog 2,46 milijardi eura. Ipak, dogovoreno je da se najprije održi rasprava o završnom računu budžeta za 2019, kao i da ostali skupštinski odbori razmotre predlog budžeta za ovu godinu i dostave mišljenja Odboru za ekonomiju.

“Ne možemo znati, ne zavisi od nas kad će biti rasprava o budžetu. Raspravljaćemo kada drugi odbori dostave izvještaje”, kazao je Joković.

On je istakao i da postoji veliko interesovanje predstavnika NVO i biznis zajednice za učešće u raspravi o budžetu. Stoga, dogovoreno je da sjednica traje dva dana, uz mogućnost da se organizuje u plenaroj sali zbog velikog broja zainteresovanih.

Datum održavanja, kako je rekao Joković, zavisi i od dogovora sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Check Also

Twitter izgubio više od pola milijarde dolara u tri mjeseca

Kompanija Twitter izgubila je više od pola milijarde dolara u tri mjeseca do septembra nakon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *