Doniranje platnim karticama šansa za liječenje većeg broja djece

Dodajte komentar

Novi sajt Fondacije „Budi human“ koji je sada brži i funkcionalniji, pored mnogih noviteta koje donosi, omogućiće doniranje putem platnih kartica, što će doprinijeti efikasnijem prikupljanju sredstava za veći broj oboljele djece.

Izvršni direktor Fondacije Budi Human, Goran Jovanović, kazao je da u Crnoj Gori tokom godine, prosječno, 24 mališana obole od karcinoma.

Jovanović je kazao da je cilj projekta, koji je podržan kroz konkurs „Za svako dobro“, bio da se napravi novi sajt Fondacije, koji je sada brži, funkcionalniji i pregledniji, ali i da se omogući doniranje putem platnih kartica, što je jedinstven i do sad nesprovođen projekat.

„Razvoj sajta smo podijelili u dvije faze. Prva je da dizajnerski uredimo sajt. Promijenili smo logo i izgled sajta. Mnogo je brži nego ranije. Napravili smo potpuno novo dizajnersko rješenje. Osim što je mnogo brži, u potpunosti je prilagođen mobilnim uređajima, a omogućeno je i da kroz sajt sprovodimo razne, kreativne akcije“, pojasnio je Jovanović u izjavi za PR Centar.

Na sajtu postoje i posebne sekcije gdje će biti istaknuti donatori Fondacije.

„Kako bi Fondacija nastavila svoje djelovanje i pomogla što veći broj djece na što bolji način,  neophodno je da ostvari saradnju sa društveno-odgovornim firmama koje će pomoći rad i rast Fondacije. Fondacija trenutno pomaže djecu do 21 godine kojima nije pomogao Fond za zdravstveno osiguranje. Mi planiramo da naše djelovanje proširimo i na djecu sa teškim oboljenjima kojima je pomogao Fond zdravstva, ali im nisu plaćeni drugi troškovi koje imaju za vrijeme liječenja, kao što su smještaj, hrana, taksi usluge“, rekao je Jovanović.

Na sajtu, kako je naveo, postoji i poseban prostor za ambasadore Fondacije.

„To su ugledne crnogorske javne ličnosti iz svijeta sprota, muzike, glume, medijske ličnosti, koje će, zajedno sa Fondacijom, sprovoditi akcije i biti podrška našim mališanima, a sve kako bi se što brže i efikasnije prikupio novac za njihovo liječenje. Sa njima potpisujemo memorandum o saradnji koji se bazira na prijateljstvu jer smo svi ujedinjeni u istom, humanom cilju“, rekao je Jovanović.

Drugi dio projekta je, kako je pojasnio, doniranje platnim karticama i u toku su pregovori sa bankom koja bi trebalo to da omogući.

„Doniranje platnim karticama nam je od izuzetne važnosti, jer će to omogućiti uključivanje dijaspore u proces doniranja za našu djecu. Naši ljudi u dijaspori su do sada mogli da doniraju isključivo na devizni račun Fondacije, što je pravilo problem jer to zahtijeva odlazak u banku, čekanje u redovima. Sada će to biti potpuno pojednostavljeno i vjerujem da će dijaspora biti jako dio našeg humanitarnog lanca“, pojasnio je Jovanović.

Odobrenje da se doniranje vrši platnim karticama trebalo bi da stigne u narednih 15-ak dana „i očekujemo da će projekat biti gotov najkasnije za mjesec i po do dva“.

Posebna vrijednost donacije Telekoma kroz konkurs „Za svako dobro“ je u tome, što će sve urađeno biti dobra osnova za pravljenje elektronskih donatorskih kutija.

„Fondacija do sada nije radila donatorske kutije, zbog kontakta sa kešom. Fondacija funkcioniše tako što se doniranje vrši putem SMS-a ili uplaćuje na račun, a izlaz sredstava iz Fondacije je isljučivo plaćanje faktura koje roditelji dostave za liječenje djece. Novi sajt će nam omogućiti da izradimo elektronske donatorske kutije. To je naš izum i ne postoji nigdje u svijetu“, rekao je Jovanović.

Istakao je da je Telekom prijatelj Fondacije od početka i da su im prva sredstva koja su dobili kroz konkurs „Za svako dobro“ bila veoma značajna za dalji razvoj.

„Potrebna je ogromna energija da se napravi ovako nešto. Morate da imate motiv, finansijsku stabilnost. A osnova svega su djeca. Sve ovo što radimo je ispunjeno velikom radošću i velikom tugom. Jer, ne možeš se potpuno radovati što je jedno dijete dobilo šansu, kad znaš da ima još mnogo djece koja se suočavaju sa teškim zdravstvenim problemima i neophodna im je pomoć“, rekao je Jovanović.

Smatra da nije najvažnije skupiti novac za pomoć nekome djetetu, već da se promijenimo kao društvo i da sebe damo djeci.

„Ono što me uvijek ispuni i beskrajno obraduje jeste kada vidim da naši mališani dobijaju nevjerovatnu ljubav roditelja, braće, sestara, cijele porodice, i pokažu da je u stvari, upravo ljubav, pokretač svega“, kazao je Jovanović.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *