Vrednost tržišta kriptovaluta oko 2.000 milijardi dolara

Dodajte komentar

Tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta početkom ove nedelje prvi put se približila ,,magičnoj granici” od 2.000 milijardi dolara.

Naime, vijrednost svih 9.115 kriptovaluta koje prati veb stranica CoinMarketCap.com, imale su zajedničku tržišnu vrijednost od 1.996 milijardi dolara, što je samo u prethodna 24 sata rast od 2,4 odsto, prenosi Seebiz.eu.

Inače, ukupna vrijednost svih kriptovaluta početkom januara ove godine premašila je iznos od 1.000 milijardi dolara, podstaknuta pre svega snažnim trgovanjem u 12-godišnjem bitcoinu (BTC), kao i skupova u alternativnoj digitalnoj imovini, uključujući ether (ETH), matičnu valutu blokčejn mreže Ethereuma.

U svakom slučaju, najzaslužniji za ovakav rast je bitcoin, čija je tržišna kapitalizacija na početku ove godine iznosila 680 milijardi dolara, da bi ovih dana dostigla nivo od 1.100 milijardi dolara.

Nedavne najave kretanja kriptovaluta od strane etabliranih učesnika na finansijskom tržištu, poput Vise, PayPala, Goldman Sachsa i Morgan Stanleya, dodatno su podstakle uverenje da će i kriptovalute postati dio mejnstrim finansijskog tržišta.

Bitcoin je za mnoge investitore postao zaštita od svih posljedica koje će neizbežno donijeti ogromno štampanje novca od strane centralnih banaka, odnosno prije svega visoke inflacije i devalvacije klasičnih valuta, odnosno da će postati ,,digitalno zlato”.

Zbog činjenice da cijena zlata već nekoliko mjeseci lagano pada, bitcoin kod sve većeg broja učesnika na finansijskom tržištu preuzima njegovu ulogu u njihovim portfeljima.

Vidljivo je i da opadaju investicije u ETF-ove vezane za zlato, dok sa duge strane raste interes za sve investicije povezane sa kriptovalutama, pa nedavne procjene Bloomberga govore da bi bitcoin već u ovoj godini mogao da dođe nadomak šestocifrene vrijednosti (a sada se kreće oko 59.000 dolara).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *